Kivi – vitaminska bomba

by | 3 veljače, 2013

Kivi jača imunitet, regulira krvni tlak i probavu, pomaže u liječenju respiratornih bolesti, glavobolje i stresa. Vrlo je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina, posebno C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza.

Kivi se koristi svjež, kao i za pripremu kolača, džemova i ljekovitih napitaka. Zahvaljujući visokovrijednim sastojcima, učinkovit je u borbi protiv dišnih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, regulira krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa. Također, kivi snižava kolesterol, neutralizira slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma.

Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te kod apsorpcije željeza, a pozitivno djeluje i na probavni sustav,jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, regulira lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Napomena: Iako je svjež kivi vrlo koristan, posebno tijekom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savjetuje se najviše dva-tri komada dnevno.

Prehlada

Oguliti i narezati po jedan kivi, naranču, mrkvu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati žlicu ili dvije meda i mikserom, ili u blenderu, samljeti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se piti ujutro.

Celulit

Kilogram kivija sitno narezati i procijediti kroz cjediljku ili gazu. Izgnječen kivi staviti u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširati se mlakom vodom.

Čišćenje kože

U blenderu izmiksati po jednu bananu i kivi, nanijeti na lice i vrat i ostaviti da djeluje dvadesetak minuta. Nakon toga, masku isprati mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži sjemenke, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling.

Za blistav ten

Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu jušnu žlicu meda i malo jogurta. Nanijeti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.

Džem od kivija

Oprati i oljuštiti 1,5 kg kivija, narezati ga na kocke i staviti u posudu, pa dodati vrećicu želatine pomiješane s dvije žlice vode. Kuhati na laganoj vatri jedan sat, a nakon toga dodati 1,5 kg šećera i ostaviti da prokuha još minutu-dvije. Vruć džem uliti u staklenke, ostaviti da se ohladi, a potom zatvoriti celofanom.

Savjet +

Kivi se posebno preporučuje trudnicama, zbog toga što je bogat vitaminima B skupine i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

Izvor: Lekovito bilje