“No buy 2025.” daleko je najbolji viralni izazov dosad
Nakon što smo godinama na društvenim mrežama svjedočili sadržaju poput golemih haulova s desecima pomodnih odjevnih komada, viralnim kozmetičkim pr...
Osnovni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.
No da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, kako pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unijet ćete dovoljno i polifenola.
I crna i mliječna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, no često ima više masnoće.
Stoga zapravo nema velike razlike između crne i mliječne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umjerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, no ne i ako je jedete previše i prečesto.
Kako ne biste pretjerano uživali u konzumaciji čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, zasebno pakirane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada.
Ako vas ovo ne spriječi od prejedanja, možete odvojiti manje porcije čokolade i pohraniti je u zamrzivaču. Kad je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego jesti cijele redove odjednom.
Foto: Lisa Fotios / Pexels