Koje biljno mlijeko odabrati ako vam je zdravlje na prvome mjestu?

by | 15 srpnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

U svijetu zdrave prehrane bademovo mlijeko postalo je pravi must-have. Ako držite do sebe i do svog zdravlja te ste pročitali barem dva članka na temu dobrobiti mlijeka na vaš organizam, vjerojatno ste ga već i sami probali. Ulijete ga u kavu, radite s njime zobene pahuljice ili ga jednostavno pijete iz šalice. Istina je da je malo vodenasto, ali to je sigurno zato što je superzdravo.

Zvuči li vam poznato?

No ako ste pomislili kako je upravo bademovo mlijeko najbolji odabir kad su u pitanju biljna mlijeka – prevarili ste se. Naime, istraživanje objavljeno još 2017. godine u časopisu “Journal of Food Science and Technology” zapravo je pokazalo da je sojino mlijeko, a ne bademovo, najzdravija biljna opcija, kako piše Women’s Health.

“Biljno mlijeko je divna, svestrana alternativa pravom mlijeku za svakoga tko ne podnosi mlijeko ili smanjuje unos hrane životinjskog podrijetla zbog svoje prehrambene ili životinjske etike”, kaže Sharon Palmer.

Kako je Palmer objasnila, bademovo mlijeko je ljudima najdraža biljna opcija jer je blagog okusa i lako se probavlja, ali njegova nutritivna vrijednost ipak nije na zavidnoj razini. U jednoj šalici nezaslađenog bademovog mlijeka skriva se sljedeće:

Kalorije: 39
Masti: 2,5 g
Proteini: 1,5 g
Ugljikohidrati: 3 g
Šećer: 2 g
Kalcij: 482 mg (48 % preporučenog dnevnog unosa)

Nasuprot tome, ako popijete šalicu nezaslađenog sojinog mlijeka, u organizam ćete unijeti sljedeće:

Kalorije: 80
Masti: 4 g
Protein: 7 g
Ugljikohidrati: 4 g
Šećer: 1 g
Kalcij: 299 mg (30 % preporučenog dnevnog unosa)

Za usporedbu, jedna šalica kravljeg mlijeka s 2 % mliječne masti sadrži sljedeće:

Kalorije: 123
Masti: 5 g
Protein: 8 g
Ugljikohidrati: 12 g
Šećer: 12 g
Kalcij: 295 g (30 %  preporučenog dnevnog unosa)

Prema tome, dobra strana bademovog mlijeka je to što sadrži malo kalorija i masti, što ga čini izvrsnom bazom za brojna jela, ali loša strana je u tome što ima malo proteina. Iako se prema ovim podacima čini da je njegova dobra strana što je bogat kalcijem, to zapravo ovisi o samom proizvođaču i tome je li kalcij dodan tijekom proizvodnje, kako tvrdi Palmer.

“Ako povremeno konzumirate mlijeko na biljnoj bazi, a ono vam nije glavni izvor hranjivih tvari poput kalcija ili bjelančevina, onda je bademovo mlijeko potpuno u redu. Ali ako se oslanjate na biljno mlijeko kao na važan dio vaše prehrane, ako ste vegan ili izbjegavate sve mliječne proizvode, odaberite ono mlijeko koje je bogato hranjivim tvarima i obogaćeno njima kako biste dobili dobar izvor proteina, kalcija i vitamina D”, objasnila je Palmer te naglasila važnost čitanja deklaracije.

IZVOR: INDEX.HR