Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Kao što već svi znamo, doručak je najvažniji obrok u danu. Ipak, podjednako je važno i što biramo za prvi obrok. Dobro izbalansiran doručak baza je za pravilno funkcioniranje cijelog tijela, kroz cijeli dan.
A kad je pitanju voće kao izbor, nas je zanimalo je li ono uopće dobar izbor za doručak i ako jest – koje je voće najbolje jesti ujutro.
Prepuno vlakana i važnih nutrijenata, voće je sjajan dodatak dobro izbalansiranom doručku. Bilo da ga birate uz smoothie ili zobenu kašu, određeni plodovi unijet će energiju u vaš organizam i učinit će vas produktivnijima ostatak dana.
Naranče, limun, grejp i limeta sjajan su izvor vitamina C, kalija i fitonutrijenata koji imaju antiupalno i detoksicirajuće djelovanje.
Ovo voće bogato je vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. Jabuke imaju antivirusno i antibakterijsko djelovanje te jačaju imunološki sustav. Uz to, pomažu i osobama sa sezonskim alergijama.
Ovo bobičasto voće idealan je dodatak smoothiesima, kašama i jogurtu. One sadrže fitonutrijente, antioksidanse i antiupalne sastojke, a prepune su i vlakana i vitamina C.
Ovo voće sjajan je izvor antioksidanasa koji štite stanice od slobodnih radikala. Uz to, sadrži vitamine C i K, kao i kalij, vlakna i folnu kiselinu. Savjet je da dodate pola šalice sjemenki nara u zobenu kašu.
Osim vlakana, borovnice sadrže vitamin C, mangan, fitonutrijente, antioksidanse i antiupalne sastojke koji štite srce i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.
Kivi nije toliko popularan kao jabuke, ali je prebogat sastojcima koji jačaju imunitet i potpomaže bolju probavu.
Dinje su bogate vitaminima A i C, kalijem i vlaknima, a budući da sadrže dosta vode, sjajan su način i kako da se hidrirate odmah po buđenju. Uz to, sadrže i vrlo malo kalorija.
Vrlo popularno voće za doručak, banana sadrži vlakna, vitamine B-kompleksa i minerale poput kalija i magnezija. A uz to, vrlo je zasitna i pružat će vam energiju satima.
Ovaj plod je dobar izbor za doručak, a razlog se krije u vlaknima koji potpomažu probavu i čine nas dugo sitima. Avokado možete namazati na tost ili ubaciti u omiljeni recept za smoothie.
Pročitajte: Ova zobena kaša preko noći postat će vaš najdraži doručak
Tekst: lepotaizdravlje.rs
Foto: Miriam Cerezo Garcia, Povozniuk/iStock/Getty Images Plus