Nordijska dijeta mogla bi vam pomoći u kontroli tjelesne težine, ali i smanjiti krvni tlak – poručili su stručnjaci na simpoziju o prevenciji kardiovaskularnih bolesti u Barceloni.
Nordijska dijeta potekla je iz Danske jer je ondašnja populacija tražila način kako lakše uključiti zdravu mediteransku prehranu u svakodnevni jelovnik, ali s lokalnim i sezonskim namirnicama.
Stručnjak za prehranu Tomas Larsen objasnio da je ova ideja nastala u suradnji sa slavnim restoranom Noma iz Kopenhagena. Noma je odabrana jer su vodeći ljudi ovog restorana uvijek birali lokalne namirnice te ih pripremali prema nordijskim običajima, ali na zdrav način.
Dijeta se sastoji od 15 grupa namirnica: voća i povrća (osobit bobičasto voće, kupus, korijenasto povrće i mahunarke), krumpira, svježeg začinskog bilja, biljaka i gljiva prikupljenih u divljini, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, domaćeg mesa i divljači, riba, školjki i algi. Tipični recepti su pečeni bakalar s celerom ili slatkovodna štuka na žaru s kupusom.
Larsen kaže da je dodatna korist ovakve prehrane to što je manja ovisnost o transportu hrane iz drugih područja, namirnice su svježe te se jedu one prirodno uzgojene u određenom godišnjem dobu.
U nedavnoj studiji sudjelovalo je skoro 200 ljudi oba spola, podijeljenih po grupama. Jedna grupa je dobila kuharicu s 180 recepta podijeljenih prema godišnjem dobu, a druga kuharicu bez uputa. Pokazalo se da je prva grupa ispitanika izgubila gotovo pet kilograma zahvaljujući nordijskom načinu prehrane, a druga tek kilogram i pol.
Znanstvenici zaključuju da to pokazuje koliko je bitno hraniti se zdravo, ali lokalnim i sezonskim namirnicama.