Kako biti podrška i razgovarati s djecom nakon tragičnog događaja
Tragedija u OŠ Prečko duboko je potresla cijelu zemlju, a ponajviše roditelje čija će se djeca u siječnju vratiti u školske klupe. Budući da je ovo...
Francusko istraživanje pokazalo je da bi konzumiranje sladila moglo povećati rizik od razvoja raka
Konzumiranje umjetnih zaslađivača moglo bi povećati rizik od razvoja raka, prema velikom francuskom istraživanju. No dio znanstvenika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ona nije dovoljan dokaz za izmjenu aktualnih zdravstvenih preporuka.
Milijuni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, dijelom da bi izbjegli nakupljanje viška kilograma zbog previše šećera koji unose u organizam. No zamjena šećera umjetnim zaslađivačima već dulje vrijeme izaziva kontroverzije.
Da bi procijenili uzrokuju li zaslađivači rak, istraživači su u Francuskoj analizirali podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika. U sklopu istraživanja francuske internetske stranice NutriNet-Sante, oni su putem upitnika sami prijavljivali što jedu, kakvim stilom života žive te su navodili potencijalne povijesti bolesti u intervalima od 2009. do 2021.
Pročitajte: Klimatske promjene mogu pogoršati vašu alergiju, kako pokazuje nova studija
Zatim su usporedili povezanost konzumacije zaslađivača s rizikom od razvoja raka, a u obzir su uzeli i druge varijable poput pušenja, loše prehrane, životne dobi i tjelesne aktivnosti.
Među sudionicima studije koji su zaslađivače konzumirali češće od prosjeka, zamijećen je povećan rizik od raka – 13 posto veći nego među onima koji ih nisu konzumirali, kako je opisala Mathilde Touvier, direktorica istraživanja na francuskom institutu INSERM i voditeljica studije, ali i pozvala na dodatna istraživanja koja bi potvrdila ove rezultate.
Po istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Medicine, veći rizik od raka bio je posebice vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam kalij, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući i Coca-Colu Zero. Sokovi su zaslužni za više od 50 posto ukupne konzumacije umjetnih zaslađivača, dok stolna sladila sudjeluju s 29 posto.
U istraživanju stoji sljedeće: “Kod dijela ispitanika uočen je veći rizik od razvoja raka dojke i nekih oblika raka povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom“.
Američki Državni institut za rak i britanski Cancer Research kažu da zaslađivači ne uzrokuju rak i dodaju da ih je za uporabu odobrila Europska agencija za sigurnost hrane.
James Brown, biomedicinski stručnjak s britanskog sveučilišta Aston rekao je da nisu svi zaslađivači jednaki. “Primjerice, sladila na bazi stevije pokazala su dobrobit za zdravlje. Koristite li kvalitetan umjetni zaslađivač kao zamjenu za šećer, on će vam pomoći pri gubljenju kilograma”, piše HINA, a prenosi n1.info.com.
Pročitajte: Ova namirnica odlična je za kontrolu tjelesne težine, kako pokazuje nova studija
Michael Jones s Instituta za istraživanje raka u Londonu smatra: “Povezanost prikazana u istraživanju ne implicira uzročno-posljedičnu vezu te nije dokaz da umjetni zaslađivači uzrokuju rak.” Rezultati istraživanja ne bi trebali biti poticaj za povratak konzumiranju zašećerenih pića.
Pročitajte: Ovi znakovi na koži otkrivaju da konzumirate previše šećera
Foto: Pexels