Mnogi od nas imali su sreću odrasti na domaćoj, bakinoj kuhinji, jelima “na žlicu” i mesu pripremljenom na način da se topi u ustima. Jer nitko nije s toliko ljubavi mijesio mlince kao baka, niti je s toliko brige i pažnje namakao grah i sjeckao povrće.
Dva klasika, varivo od graha i purica s mlincima, i dalje su duboko u našim srcima. Danas ne morate biti genijalci u kuhinji da biste konačno pripremili jela na koja bi i vaša baka bila ponosna. Donosimo dva recepta uz koje ćete ih napraviti u svega pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina “Quick & Easy” bez aditiva i konzervansa.
OK, domaći mlinci mogu se kupiti na svakoj tržnici ili u dućanu – i sigurni smo da će vam to baka oprostiti. Pripremljeni s puretinom koja pripada vrsti nemasnog mesa, dobrim saveznikom svima koji teže uravnoteženoj ili laganijoj prehrani, dobiva se nova doza proteina koji potiču rast i razvoj mišića. Uz pravi omjer začina, bilo za blagdane ili bilo koji dan u tjednu, purica s mlincima postaje sjajno glavno jelo.
Grah se često naziva vojničkom ili težačkom hranom jer je ova čudesna mahunarka prepuna energetske vrijednosti i vlakana koja pružaju osjećaj sitosti. Ima puno proteina i vitamina, a malo masnoća. Odlična je za probavu i jednostavno preukusna kad se priprema kao varivo s dodatkom povrća.
RECEPT: Pureća prsa s mlincima
Sastojci za četiri porcije
4 odreska purećih prsa (600 g)
1 žlica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za piletinu
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
20 g maslaca
6 listova kadulje
100 ml bijelog vina
½ limuna
1 žličica senfa
400 ml kokošjeg temeljca, vrućeg
200 g mlinaca
Priprema:
Luk očistite i narežite na tanke ploške. Puretinu začinite Quick & Easy začinom za piletinu. Zakuhajte lonac slane vode. Mlince natrgajte na manje komade.
Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi i ulijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pržite 5 minuta uz povremeno miješanje. U tavu dodajte maslac i pureće odreske te pržite 3 minute sa svake strane. Ubacite kadulju i pržite minutu.
Ulijte vino i kuhajte 2 minute. U tavu dodajte limun narezan na ploške i senf te dobro promiješajte. Smanjite temperaturu i kuhajte poklopljeno 15 minuta uz povremeno dolijevanje temeljca.
U lonac kipuće vode dodajte natrgane mlince i kuhajte 1-2 minute. Mlince procijedite i pomiješajte s nekoliko žlica umaka od pečenog mesa.
Maknite tavu sa štednjaka te servirajte uz kuhane mlince i salatu po izboru.
RECEPT:Brzo varivo od graha
Sastojci za 8 porcija:
2 l vode
1 žlica ulja
1 konzerva (400 g) crvenog graha
300 g krumpira
1 mrkva (kolutići)
200 g štapića celera
2 žlice koncentrata rajčice
1 vrećica Kotányi Quick&Easy mješavine začina za variva
50 g baby špinata
parmezan, za posluživanje
Priprema
Krumpir ogulite i narežite na 1 x 1 cm kockice. Ogulite mrkvu te je narežite kao i celer na kolutiće širine 0,5 cm. Operite špinat i narezano povrće.
Zagrijte ulje u većem loncu i dodajte krumpir, mrkvu i celer. Pržite povrće 3 minute, dodajte koncentrat rajčice i Kotányi Quick&Easy mješavinu začina za varivo te pržite još 2 minute.
Ulijte 2 l kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Ocijedite konzervu graha i dodajte u povrće te nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite varivo sa štednjaka, dodajte špinat i promiješajte.
Poslužite s naribanim parmezanom i tostiranim kruhom.