Jedan od nama najdražih vjesnika proljeća, uz lastavice i jaglace, definitivno su šparoge. Klasične zelene, živopisne ljubičaste ili vrlo rijetke, bijele – sasvim je svejedno. Ovo svestrano povrće bogato je antioksidansima, uključujući vitamine C, E i K (koji pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi i potiče zdravlje kostiju). Niskokalorične su, a prepune hranjivih tvari pa ih često nalazimo i u dijetnoj prehrani – samo pola šalice kuhanih šparoga daje 20 kalorija, 2 grama vlakana i 2 grama proteina.
Uz to, poznato je da djeluju kao prirodni diuretik i pomažu tijelu u rješavanju viška soli, što je posebno važno za sve koji pate od nakupljanja tekućine u tijelu, visokog tlaka ili drugih bolesti povezanih sa srcem. Zbog sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala koji oštećuju stanice, šparoge su i sjajan saveznik u usporavanju procesa starenja jer sadrže folat koji s vitaminom B12 (nalazi se u ribi, peradi, mesu i mliječnim proizvodima) smanjuje rizik od oštećenja mozga.
Iako veličina nije nužno pokazatelj kvalitete (deblje šparoge znače da su zrelije), potražite jarko zelene (ili ljubičaste) čvrste stabljike s kompaktnim vrhovima i bez drvenastog završetka. Zrela stabljika šparoga zapravo će škripati kada se stisne. I da, taj tvrdi donji dio nemojte bacati – dodajte ga u juhu kao bilo koje drugo povrće. A kako biste se uvjerili da su stvarno ukusne na brojne načine, isprobajte ova tri sjajna recepta gotova u samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick & Easy bez aditiva i konzervansa.
Slanutak ocijedite i osušite ubrusom. Prebacite ga u zdjelu, dodajte ulje i Quick & Easy začine za grill te dobro promiješajte.
Prebacite slanutak na lim obložen papirom za pečenje, rasporedite ga i stavite u pećnicu. Pecite 15 minuta uz povremeno miješanje. Pečeni slanutak prebacite na tanjur i ostavite kratko da se ohladi.
Za to vrijeme operite salatu i šparoge. Šparoge narežite na komade 3 – 4 cm dužine i kratko ispecite na tavi s malo ulja. Začinite ih solju i paprom.
Avokado očistite i nasjeckajte ih na kockice. Sušene rajčice narežite na veće komade.
Svinjski file narežite na trakice dužine 2 cm. Prebacite u zdjelu, dodajte 1 žlicu ulja, Quick & Easy začin za svinjetinu i dobro promiješajte.
Luk očistite i sitno nasjeckajte. Zagrijte duboku tavu, dodajte 2 žlice ulja i smanjite vatru. Ubacite luk i pirjajte ga 7 minuta.
U tavu s lukom dodajte rižu i tostirajte je 2 minute. Ulijte vino i ostavite 1 minutu da alkohol ispari. Ulijte oko 150 ml temeljca i promiješajte. Nastavite miješati i ulijevati temeljac (ostavite 150 ml za kasnije) u rižoto dok riža ne bude al dente, oko 15 minuta.
Dok se rižoto kuha, zakuhajte lonac vode i u kipuću vodu ubacite oprane šparoge nasjeckane na komadiće dužine 2 cm. Kuhajte 2 minute. Ocijedite i odvojite vrhove sa strane, a ostatak štapnim mikserom usitnite u pire.
Zagrijte tavu s ostatkom ulja i dodajte meso. Pirjajte ga uz povremeno miješanje oko 7 minuta.
U tavu s rižotom ulijte posljednjih 150 ml temeljca, dodajte pire od šparoga i meso i dobro promiješajte. Maknite sa štednjaka, dodajte maslac, parmezan, vrhove šparoga i koricu limuna te još jednom dobro promiješajte. Poslužite odmah uz parmezan i koricu limuna.
Zagrijte pećnicu na 180 °C i zakuhajte lonac vode.
U vodu dodajte sol i klip kukuruza te ga kuhajte 5 minuta. Za to vrijeme operite i očistite šparoge i paprike. Papriku narežite na ploške širine 2 cm, a luk na veće polumjesece. Kukuruz izvadite i narežite na komade širine 3 – 4 cm.
Papir za pečenje prerežite napola. Na sredinu svakog komada rasporedite mješavinu začinjenog povrća te na povrće položite file lososa.
Zatvorite papir kuhinjskim koncem i prebacite na lim za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite 15 minuta, otvorite papir kako bi se losos i povrće zapekli te pecite još 3 minute.
Savjet više: U šparogama je najbolje uživati na dan kupnje, ali stavite ih u visoku čašu ili vazu napunjenu s dva centimetra vode tako da stabljike stoje uspravno – izdržat će i do tri dana u hladnjaku.