Donosimo tri nova recepta sa šparogama o kojima će se dugo pričati

U salati, rižotu ili uz ribu, ljekovite šparoge uvijek su najukusniji dodatak

by | 4 lipnja, 2024

Jedan od nama najdražih vjesnika proljeća, uz lastavice i jaglace, definitivno su šparoge. Klasične zelene, živopisne ljubičaste ili vrlo rijetke, bijele – sasvim je svejedno. Ovo svestrano povrće bogato je antioksidansima, uključujući vitamine C, E i K (koji pomaže u sprječavanju zgrušavanja krvi i potiče zdravlje kostiju). Niskokalorične su, a prepune hranjivih tvari pa ih često nalazimo i u dijetnoj prehrani – samo pola šalice kuhanih šparoga daje 20 kalorija, 2 grama vlakana i 2 grama proteina.

Uz to, poznato je da djeluju kao prirodni diuretik i pomažu tijelu u rješavanju viška soli, što je posebno važno za sve koji pate od nakupljanja tekućine u tijelu, visokog tlaka ili drugih bolesti povezanih sa srcem. Zbog sposobnosti neutralizacije slobodnih radikala koji oštećuju stanice, šparoge su i sjajan saveznik  u usporavanju procesa starenja jer sadrže folat koji s vitaminom B12 (nalazi se u ribi, peradi, mesu i mliječnim proizvodima) smanjuje rizik od oštećenja mozga.

Iako veličina nije nužno pokazatelj kvalitete (deblje šparoge znače da su zrelije), potražite jarko zelene (ili ljubičaste) čvrste stabljike s kompaktnim vrhovima i bez drvenastog završetka. Zrela stabljika šparoga zapravo će škripati kada se stisne. I da, taj tvrdi donji dio nemojte bacati – dodajte ga u juhu kao bilo koje drugo povrće. A kako biste se uvjerili da su stvarno ukusne na brojne načine, isprobajte ova tri sjajna recepta gotova u samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick & Easy bez aditiva i konzervansa.

Salata s hrskavim slanutkom, šparogama i avokadom

Sastojci za 4 porcije:

Za hrskavi slanutak:

Za salatu:

  • 125 g razne salate (rikola, baby špinat…)
  • 250 g šparoga
  • 4 sušene rajčice
  • 1 zreli avokado
  • 2 žlice ukiseljenog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica meda ili javorovog sirupa
  • 1 žličica Kotányi začinskog bilja za salatu
  • sok i korica limuna
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. Slanutak ocijedite i osušite ubrusom. Prebacite ga u zdjelu, dodajte ulje i Quick & Easy začine za grill te dobro promiješajte.
  3. Prebacite slanutak na lim obložen papirom za pečenje, rasporedite ga i stavite u pećnicu. Pecite 15 minuta uz povremeno miješanje. Pečeni slanutak prebacite na tanjur i ostavite kratko da se ohladi.
  4. Za to vrijeme operite salatu i šparoge. Šparoge narežite na komade 3 – 4 cm dužine i kratko ispecite na tavi s malo ulja. Začinite ih solju i paprom.
  5. Avokado očistite i nasjeckajte ih na kockice. Sušene rajčice narežite na veće komade.
  6. Dressing: u zdjelici pomiješajte ulje, med, sok i koricu limuna, Kotányi začinsko bilje za salatu, sol i papar.
  7. U zdjelu za salatu dodajte salatu, šparoge, sušene rajčice, avokado i luk i prelijte dressingom. Promiješajte, posipajte slanutak i poslužite.

 

Rižoto sa šparogama i svinjskim fileom

 Sastojci za 4 porcije:

  • 800 g svinjskog filea
  • ½ pakiranja Kotányi Quick & Easy mješavine začina za svinjetinu
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 500 g šparoga
  • 1 glavica luka
  • 250 g arborio riže
  • 125 ml suhog bijelog vina
  • 1,2 l vrućeg povrtnog temeljca
  • 30 g maslaca
  • 40 g naribanog parmezana
  • sol i papar po ukusu
  • korica 1 limuna

Priprema:

  1. Svinjski file narežite na trakice dužine 2 cm. Prebacite u zdjelu, dodajte 1 žlicu ulja, Quick & Easy začin za svinjetinu i dobro promiješajte.
  2. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Zagrijte duboku tavu, dodajte 2 žlice ulja i smanjite vatru. Ubacite luk i pirjajte ga 7 minuta.
  3. U tavu s lukom dodajte rižu i tostirajte je 2 minute. Ulijte vino i ostavite 1 minutu da alkohol ispari. Ulijte oko 150 ml temeljca i promiješajte. Nastavite miješati i ulijevati temeljac (ostavite 150 ml za kasnije) u rižoto dok riža ne bude al dente, oko 15 minuta.
  4. Dok se rižoto kuha, zakuhajte lonac vode i u kipuću vodu ubacite oprane šparoge nasjeckane na komadiće dužine 2 cm. Kuhajte 2 minute. Ocijedite i odvojite vrhove sa strane, a ostatak štapnim mikserom usitnite u pire.
  5. Zagrijte tavu s ostatkom ulja i dodajte meso. Pirjajte ga uz povremeno miješanje oko 7 minuta.
  6. U tavu s rižotom ulijte posljednjih 150 ml temeljca, dodajte pire od šparoga i meso i dobro promiješajte. Maknite sa štednjaka, dodajte maslac, parmezan, vrhove šparoga i koricu limuna te još jednom dobro promiješajte. Poslužite odmah uz parmezan i koricu limuna.

 

Losos u škartocu s povrćem

 Sastojci za 2 porcije:

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i zakuhajte lonac vode.
  2. U vodu dodajte sol i klip kukuruza te ga kuhajte 5 minuta. Za to vrijeme operite i očistite šparoge i paprike. Papriku narežite na ploške širine 2 cm, a luk na veće polumjesece. Kukuruz izvadite i narežite na komade širine 3 – 4 cm.
  3. Povrće i losos prebacite u zdjelu i začinite uljem i Quick & Easy začinom za povrće.
  4. Papir za pečenje prerežite napola. Na sredinu svakog komada rasporedite mješavinu začinjenog povrća te na povrće položite file lososa.
  5. Zatvorite papir kuhinjskim koncem i prebacite na lim za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite 15 minuta, otvorite papir kako bi se losos i povrće zapekli te pecite još 3 minute.

 

Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/

Savjet više: U šparogama je najbolje uživati na dan kupnje, ali stavite ih u visoku čašu ili vazu napunjenu s dva centimetra vode tako da stabljike stoje uspravno – izdržat će i do tri dana u hladnjaku.

Foto: PR