Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Ravan trbuh je imperativ za ljeto i kupaće kostime, no možete vi vježbati koliko želite, ništa se neće promijeniti ako jedete ove namirnice
Hrana bogata natrijem – prirodna reakcija našeg tijela na previše soli jest zadržavanje vode, a kad tijelo drži vodu, dolazi do nadutosti. Prerađena hrana, kao što su juhe iz vrećice, konzerve, gotova jela i umaci, obično sadrže velike količine natrija.
Jogurt – kad govorimo o jogurtu, ovisi koji jedete. Običan jogurt može pomoći vašem trbuhu jer sadrži probiotike koji reguliraju probavu. Ipak, ako jedete jogurte s okusima koji sadrže više šećera, u tijelu će dolaziti do fermentacije, što znači više plina i nadutosti.
Lubenica – teško je vjerovati, ali lubenica sadrži dosta fruktoze, prirodnog šećera koji daje voću slatkoću. Mnogi ljudi ne mogu apsorbirati fruktozu, zbog čega i lubenica može dovesti do nadutosti.
Mahunarke – grah, grašak, leća i soja namirnice su bogate vlaknima i bjelančevinama, što ih čini dobrima za vas, ali i teško probavljivima. Pokušajte jesti mahunarke s cjelovitim žitaricama koje se lako probavljaju poput riže ili kvinoje, ili preko noći namočite suhi grah, što pomaže “razbiti” neprobavljiva vlakna.
Mliječni proizvodi – mogu biti uzrok ozbiljnih probavnih smetnji – osobito ako ste osjetljivi na laktozu i nemate potrebne enzime za razgradnju ovog šećera.
Povrće krstašice – brokula, cvjetača, prokulice i kelj svi pripadaju kategoriji križnog povrća. Bogate su hranjivim tvarima poput folata, vitamina C i vlakana, ali također sadrže i rafinizu, vrstu šećera koje naše tijelo ne može razgraditi jer nam nedostaje određeni enzim za to.
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR