Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Priprema:
1. Polovinu ”petit beurre” keksa umočiti u 2 dl mlakog mlijeka pa prekriti dno tepsije (veličine 20×30 cm). Ostatak keksa samljeti.
2. Jabuke i banane očistiti i sitno naribati, te dodati orahe, mljevene kekse i rum. Posebno umutiti šećer u prahu i 100 g maslaca, i pomiješati sa smjesom od jabuka i banana. Sve to dobro izmiješati.
3. Prašak za puding pomiješati sa šećerom i malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti kuhati. U proključalo mlijeko uliti pripremljenu mješavinu pa kuhati dok se smjesa ne zgusne.
4. Zgusnutu smjesu ostaviti da se ohladi, te ju pomiješati sa 100 g pjenasto umućenog maslaca, a zatim dobro promiješati.
5. Pripremljenu smjesu s pudingom od vanilije nanijeti na smjesu od banana i jabuka.
6. Šlag umutiti prema uputama s vrećice, premazati tortu i ukrasiti je po želji.
Izvor: Dobra hrana