Kremasti kolač s jagodama

by | 2 svibnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 50 g brašna + brašno za posipanje
  • 50 g gustina
  • 125 g šećera
  • 2 žlice ulja

Za kremu I:

  • 2 pudinga od jagode
  • 6 dl mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 2 žlice vrhnja

Za kremu II:

  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 400 g jagoda
  • 4 žlice šećera
  • 10 g želatine u prahu
  • 2 šlaga

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom da se dobije gotovo bijela smjesa.
3. Pomiješati šaum od bjelanjaka i umućene žumanjke, dodati brašno i gustin te polako promiješati. Pravokutnu tepsiju nauljiti i posipati brašnom. Uliti u nju pripremljenu smjesu za biskvit i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Krema I:

1. U manju posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od jagode i dodati u proključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U topao puding dodati vrhnje i promiješati.

Krema II:

1. Želatinu preliti hladnom vodom i ostaviti da nabubri.
2. Jagode izmiksati u blenderu.
3. Posebno umutiti slatko vrhnje u čvrst šlag pa u njega postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
4. Pomiješati izmiksane jagode sa šlagom od slatkog vrhnja, dodati nabubrenu želatinu i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Pečenu koru ostaviti u tepsiji te je preliti toplom kremom od pudinga i pričekati da se ohladi.
2. Potom nanijeti kremu od jagoda i poravnati.
3. Šlag pripremiti prema uputama s vrećice pa premazati kolač.

Izvor: Dobra hrana