Kremasti sladoled bez mlijeka i jaja koji ćete jesti cijelu zimu

Zdravi i kremasti sladoled kojeg se nećete moći zasititi

by | 25 rujna, 2021
sladoled od avokada

Iako se na tržištu pojavljuje sve više veganskih opcija za sladolede, uvijek ima nekako bolji okus kada ga pripremimo sami kod kuće, sa svim sastojcima koje volimo.

Dovoljno vam je da imate blender u kojem inače radite smoothiese i malo volje za naučiti nešto novo. Zamrznuta banana uvijek vam može poslužiti kao baza za veganski sladoled zbog neutralna okusa, ali i zbog prirodne slatkoće kojom može savršeno nadomjestiti šećer. Ako vam slatkoća banane nije dovoljna da biste maksimalno uživali u sladoledu, slobodno dodajte neki zdravi zaslađivač, poput javorova sirupa. Također, pazite na to da bananu narežete na ploške pa je tek onda zamrznete jer tako ćete je lakše izmiksati u multipraktiku ili blenderu.

Zamrznute banane možete kombinirati, primjerice, s maslacem od kikirikija, bobičastim voćem, poput jagoda, borovnica i malina, orašastim voćem, komadićima veganske čokolade, ekstraktom vanilije, kokosom i čime god poželite da je po vašem ukusu.

Sladoled od kokosovog mlijeka i čokolade

Sladoled od vanilije s komadićima čokolade – straciatella.

Sastojci:
3 srednje banane, narezane i zamrznute
½ šalice kreme od kokosa
1-2 žlice javorova sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
½ šalice ribanog kokosa
¼ šalice + 2 žlice nasjeckane veganske čokolade

Priprema:
Ploške zamrznutih banana stavite u multipraktik pa izmiksajte. Zatim dodajte kremu od kokosa, javorov sirup i vaniliju te dobro izblendajte. Po potrebi, ostružite stijenke multipraktika kako bi se sve dobro izmiksalo. Dodajte i komadiće čokolade i ribani kokos pa nekoliko puta propulsirajte. Volite li odmrznuti, fino kremast i otopljen sladoled, možete ga odmah poslužiti i jesti. A preferirate li potpuno zamrznutu ledenu poslasticu, stavite je u posudu s poklopcem pa pohranite u zamrzivač na 3-6 sati. U tom slučaju, izvadite sladoled 5-15 minuta prije posluživanje kako bi se malo odmrznuo. Napomena: Kremu od kokosa možete kupiti gotovu u dućanima zdrave hrane ili je pak možete sami izdvojiti iz kokosova mlijeka (kao u idućem receptu).

Sladoled s avokadom i mentom

Veganski sladoled od avokada na tamnoj podlozi.

Sastojci:
3 avokada
2 limenke punomasnog kokosova mlijeka
¾ šalice javorova sirupa
½ žličice ekstrakta mente (po želji)
1 šalica veganske čokolade, nasjeckane

Priprema:
Dan prije pripreme sladoleda stavite 2 limenke kokosova mlijeka u hladnjak, preokrenute naopako. Ovo je važan korak jer će se tako odvojiti kokosovo vrhnje (krema) od tekućine. Prepolovite sva tri avokada, očistite ih od koštice, odstranite im koru pa ih ubacite u multipraktik ili malo snažniji blender. Preokrenite limenke kokosova mlijeka pa ih otvorite. Kokosovo vrhnje, odnosno krema, bit će na vrhu. Odvojite kokosovo vrhnje pa ga dodajte u blender (kokosovu vodu ostavite za smoothie ili ga popijte). Dodajte u multipraktik ekstrakt mente i javorov sirup pa miksajte 3-4 minute. Prebacite sladoled u posudu za zamrzivač, umiješajte nasjeckanu čokoladu pa stavite u zamrzivač na nekih šest sati ili ostavite preko noći. Desetak minuta prije posluživanja izvadite sladoled da se malo odmrzne.

Foto: Yummy pic, Ivannag82, AmalliaEka via Getty Images