Sredina tjedna idealna je za malo igre u kuhinji ako imate vremena. Romina Mlinarević (Zdrava i fina – hrana Romina) ovog puta donosi recept za savršene krokete od prosa s ružičastim preljevom i šarenom salatom.
Kroketi od prosa
1 šalica prosa
3 šalice vode
prstohvat soli+⅓ žličice soli
½ šalice naribane mrkve
⅓ šalice naribanog luka
½ šalice naribanog dimljenog tofua
palenta
maslinovo ulje za premazivanje
Zavrijte tri šalice vode, posolite i dodajte oprano proso. Kuhajte 20 min. Premjestite u posudu da se ohladi. Sitno naribajte luk , mrkvu i dimljeni tofu i umiješajte u skuhano proso. Posolite smjesu, dobro promiješajte i pustite kratko da odstoji. Oblikujte krokete i uvaljajte ih u palentu. Zagrijte pećnicu na 200°. Na protvan stavite masni papir i poslažite krokete Pecite ih 30 minuta na jednoj i 30 na drugoj strani. Premažite ih maslinovim uljem i vratite u pećnicu dok ne dobiju lijepu žutu boju.
Ružičasti preljev
1 manja cikla
1 šalica nesoljenog kikirikija
1-2 žlice umeboshi octa
1/2 šalice vode
Izmiksajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete kremasti umak.
Šarena salata
3 šake potočarke
½ šalice radiča narezanog na trakice
½ naranče
½ šalice oljuštenog nara
1 žlica crnog sezama
1 žlica konopljinog ulja
1 žlica aceta balsamica
1 žličica javorovog sirupa
Pomiješajte potočarku i radič narezan na trakice. Naranču s korom narežite na trokutiće. Bitno je da bude iz organskog uzgoja. Pridružite salati naranču, nar i sezam. Pomiješajte konopljino ulje, aceto balsamico i javorov sirup i prelijte preko salate. Lagano promiješajte i poslužite uz krokete.