Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Dobivanje na težini ne ovisi samo o onome što jedemo, već i o tome kada jedemo, osnovno je načelo krono-prehrane. Ključ mršavljenja po ovoj prehrani leži u pažljivom kombiniranju određenih vrsta namirnica, kao i po razdobljima tijekom dana kada ćemo ih unositi.
Prema tvrdnjama dr. Alain Delabosa, tvorca krono-prehrane, ovisno o dobu dana kad unosimo hranu, ona se drugačije razgrađuje u tijelu. Hoće li se hrana pretvoriti u salo ili energiju ovisi prije svega o tome kada smo je konzumirali. Ako pravilno rasporedimo obroke, kalorije će se „pametno“ trošiti, a mi ćemo topiti kilograme.
Jelovnik krono-dijete sastoji se od tri glavna obroka – doručka, ručka i večere, te poslijepodnevne užine. Između nije dozvoljeno grickanje, čak ni voće.
Optimalan razmak između obroka je tri do četiri sata, a dobro je što nema brojanja kalorija, niti ograničavanja količine. Dovoljno je da prestanete jesti kada ste siti.
KAKO RASPOREDITI OBROKE
DORUČAK DO 9 SATI
Prvi vrhunac lučenja kortizola je dva sata nakon buđenja. Inzulin se podiže i tada je najbolje jesti složene ugljikohidrate (integralne žitarice) te namirnice životinjskog podrijetla, jer naše tijelo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masnoće i proteine. Doručak se nikako ne smije preskakati, poželjno je čak da bude obilan.
Jedite tostirani crni kruh, šunku, sireve, kukuruzni kruh, pite, pizzu, kiselo mlijeko, maslac, jaja. Sve je dopušteno osim šećera i voća, jer se suviše brzo razgrađuju.
RUČAK IZMEĐU 13 I 14 SATI
Četiri sata nakon doručka je drugi kortizolski vrhunac, u to vrijeme se luče enzimi koji prerađuju proteine. Ručak se treba zasnivati na namirnicama bogatima proteinima: juneće šnicle, puretina, piletina, riba, jaja. Uz ovakva jela može se jesti povrće, najbolje kuhano ili kao svježa salata. Dva puta tjedno može se kao ručak uzeti obrok s ugljikohidratima, ali u tom slučaju treba izbaciti proteine.
UŽINA IZMEĐU 16 I 18 SATI
Treći vrhunac lučenja kortizola je tada dosta slabiji, razina inzulina je niska, a glukoza se pretvara u glikogen, koji će tijelo iskoristiti kao energiju i neće ga pretvoriti u masne naslage. Zato za užinu smijete pojesti komad kolača, 30 g crne čokolade, med, voće (s niskim glikemijskim indeksom) ili namirnice bogate biljnim mastima – orasi, maslac od kikirikija, masline.
VEČERA – NAJMANJE 2 SATA PRIJE SPAVANJA
Naše tijelo u večernjim satima gotovo da više ne luči nikakve enzime, pa zbog toga večera treba biti što je moguće laganija. Treba jesti hranu koja će zasititi a nije bogata masnoćama i ugljikohidratima. Riba i nemasna salata su najbolji izbor. Rajčice, crvene paprike i gljive također dozvoljene, ali ne i grašak i povrće s puno škroba.
PRIMJER JELOVNIKA
DORUČAK – 2 kuhana jaja, prepečen tost sa 1/2 žličice maslaca, 30 g sira po izboru.
Ako osjetite glad, dva sata nakon doručka možete popiti čašu ocijeđenog soka od naranče.
RUČAK – proteinska opcija: 200 g pečene nemasne govedine, 60 g kuhanog graška, porcija svježe salate, šalica čaja po izboru.
RUČAK – ugljikohidratna opcija: 200 g kuhane tjestenine prelivene umakom od rajčica, zelena salata začinjena s malo limunovog soka (izabrati jednu od dvije ponuđene opcije).
UŽINA – 30 g čokolade ili komad kolača ili nekog drugog slatkiša, ili voće.
VEČERA – 200 g morske ribe pečene u foliji, miješana salata (zelena salata, rajčice, paprike).
PREDNOSTI KRONO-PREHRANE
Jelovnik u ovoj dijeti je zdrav i nutritivno bogat. Iako zahtijeva malo planiranja, u njoj nema gladovanja, kao ni yo-yo efekta, koji prati većinu dijeta. Dosta osoba koje su se pridržavale ovakve prehrane reguliralo je razinu šećera u krvi, te razinu kolesterola i triglicerida.
Izvor: novosti.rs