Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
Kad krumpir postaje više od priloga
Krumpir, jedan od najomiljenijih i najprisutnijih sastojaka u kuhinjama diljem svijeta, pruža beskonačne mogućnosti za kreativno eksperimentiranje u kulinarstvu. Pa zašto upravo to ne iskoristiti i napraviti nešto drukčija jela s ovom namirnicom?
Unatoč svom tradicionalnom statusu kao prilog ili osnova jela, krumpir se može transformirati u posve nesvakidašnju i iznenađujuće ukusnu namirnicu. Za vegane, koji se oslanjaju na biljne namirnice, krumpir postaje temeljna namirnica za pripremanje raznolikih jela i to je ono odlično – jer je ovo namirnica koju možete napraviti na sto različitih načina.
Krumpir je izvrstan izvor hranjivih tvari i ima mnoge zdravstvene prednosti. Sadrži važne hranjive tvari poput vitamina C, vitamina B6, kalija, vlakana, i folata. Osim toga, krumpir ima relativno niski glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli porast razine glukoze u krvi kao što to čine neki drugi ugljikohidrati, poput bijelog kruha ili slatkiša.
I ona najbolja stvar – može se pripremiti na razne načine – pečen, kuhan, pire, popečci, juhe, salate – što ga čini vrlo prilagodljivim sastojkom u mnogim jelima.
Ali, ako vas ipak zanimaju malo drukčiji recepti s krumpirom – mi smo ih pripremili za vas!
Sastojci:
4 veća krumpira, oguljena i naribana
1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice brašna (po potrebi, možda malo više ako je smjesa previše vlažna)
1 žlica mljevenih sjemenki lana pomiješanih s 3 žlice vode (kao zamjena za jaje)
Sol i papar po ukusu
Biljno ulje za prženje
Upute:
Ogulite krumpire i naribajte ih sitno na ribež ili u multipraktiku. Stavite naribane krumpire u cjedilo i iscijedite višak tekućine. U velikoj zdjeli pomiješajte naribane krumpire, sitno nasjeckani luk, češnjak, brašno, mljevene sjemenke lana s vodom, sol i papar. Smjesa treba biti gusta i ljepljiva. U tavi zagrijte biljno ulje na srednje jakoj temperaturi.
Uzmite malu količinu smjese za popečke i oblikujte je u obliku pogačice. Stavite je u tavu s vrućim uljem. Pecite popečke dok ne poprime zlatnosmeđu boju na obje strane, oko 3-4 minute sa svake.
Kad su gotovi, stavite popečke na papirnati ubrus da upiju višak ulja. Poslužite popečke tople, s umakom od jogurta, kiselim vrhnjem ili guacamole dipom.
Sastojci
4 veća krumpira, oguljena i narezana na kockice
2 žlice kokosovog ulja
1/4 šalice mljevenog kikirikija
1 šalica kokosovog mlijeka
1 žličica curry praha
1/2 žličice kurkume
1/2 žličice mljevenog đumbira
Sol po ukusu
Upute
Kuhajte krumpir narezan na kockice u posoljenoj vodi dok ne omekša. U tavi na srednje jakoj temperaturi zagrijte kokosovo ulje. Dodajte mljeveni kikiriki u tavu i kratko popržite dok ne zamiriše. Smanjite temperaturu i dodajte kokosovo mlijeko, curry prah, kurkumu, mljeveni đumbir i sol po ukusu. Dodajte skuhani krumpir u tavu i lagano miješajte dok se svi sastojci dobro ne spoje i krumpir ne upije umak. Poslužite toplo.
Sastojci
4 veća krumpira
1 šalica svježeg peršina
2 češnja češnjaka
1/4 šalice oraha ili badema
1/4 šalice maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Upute
Kuhajte krumpir u posoljenoj vodi dok ne omekša. U blenderu ili multipraktiku pomiješajte svježi peršin, češnjak, orahe ili bademe, maslinovo ulje, sol i papar dok ne dobijete glatku smjesu.
Ocijedite krumpir i poslužite uz to preljev od peršina.
Sastojci:
4 veća krumpira, oguljena i narezana na kriške
1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 šalica pasirane rajčice
1 šalica kuhanoga graha
1 žličica korijandra
1 žličica kumina
1/2 žličice chilija u prahu
Sol i papar po ukusu
Upute
Skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na kriške. U tavi zagrijte malo ulja i dodajte sitno nasjeckani luk. Kad luk postane staklast, dodajte pasiranu rajčicu, kuhani grah, korijandar, kumin, chili u prahu, sol i papar. Dodajte krumpir u umak i kuhajte dok se svi okusi ne prožmu i krumpir ne upije umak.
Sastojci
4 veća krumpira
2 avokada
1 mala glavica luka, sitno nasjeckana
Sok od 1 limete
Sol i papar po ukusu
Upute
Skuhajte krumpir u slanoj vodi dok ne bude mekan. Za umak, izgnječite avokado u zdjelici, dodajte sitno nasjeckani luk, sok limete, sol i papar po ukusu. Ocijedite krumpir i prerežite ga na pola.
Poslužite svaku polovicu krumpira prelivenog avokado umakom.
Sastojci
4 veća krumpira
1 šalica kuhanog slanutka
2 žlice tahinija
Sok od 1 limuna
2 češnja češnjaka
Sol i papar po ukusu
Upute
Kuhajte krumpir u posoljenoj vodi dok ne omekša. U blenderu pomiješajte kuhani slanutak, tahini, sok od limuna, češnjak, sol i papar dok ne dobijete glatki umak. Ocijedite krumpir i poslužite ga prelivenog umakom od slanutka i tahinija.
Pročitajte: Muffini s porilukom: idealan doručak, večera ili međuobrok
Foto: porosolka, Liudmila Chernetska, Martysjahlushyk iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels