Kad je riječ o pozitivnom stavu zemalja o menstrualnom zdravlju, Hrvatska je na 70. mjestu
Povodom početka Olimpijskih igara Intimina je provela istraživanje o reproduktivnom zdravlju na 206 zemalja koje se ovog ljeta natječu u Parizu - g...
Kuhinje na radnom mjestu prepune su opasnih bakterija koje mogu ozbiljno pogoršati zdravlje, pokazalo je istraživanje britanske kompanije Initial Washroom Hygiene. Istraživači su sakupili i testirali 270 uzoraka sa 70 kućanskih aparata u osam kuhinja, piše “Daily Mail”.
Na 50 posto radnih površina u kuhinji pronašli su koliformne bakterije koje mogu uzrokovati želučane tegobe, a postotak tih bakterija na sudoperu je u prosjeku bio četiri puta viši od dopuštenog. Osim sudopera, kritične točke su i ručke hladnjaka, mikrovalne pećnice i kuhala za vodu.
U gotovo 40 posto slučajeva kuhalo za vodu bilo je prepuno bakterija. Gotovo 75 posto kuhinjskih površina bile su prljavije od WC-a i prekrivene s više bakterija.
“Zajednička kuhinja može biti opasna po zdravlje. Velik broj ljudi priprema svoju hranu pa su radne površine nerijetko pune bakterija. Pravilna higijena i redovno čišćenje mogu smanjiti tu opasnost”, istaknuo je dr. Peter Barratt iz kompanije Initial Washroom Hygiene.
Prijašnja istraživanja pokazala su da samo jedan radnik koji ima gripu može zaraziti pola tvrtke korištenjem zajedničkih telefona, mikrovalne pećnice, tipke u dizalu i kvaka na vratima.
Izvor: 24sata.hr