Bilo da ga koristimo kao žitaricu, povrće ili u obliku grickalica, dok uživamo u njegovom okusu, organizam punimo energijom, štitimo se od virusa, ali i doprinosimo zdravlju srca i krvnih žila.
Žitarica, koja se često naziva zlatnim zrnom, glasi za namirnicu koja je lako probavljiva i bogata hranjivim sastojcima, a isto tako odličan je izvor i gradivnih tvari. Mnogi smatraju da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama, što je potpuno netočno budući da obiluje ugljikohidratima, a siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije.
Osim što se upotrebljava kao brašno za razna peciva, kukuruz se često koristi kao povrće u obliku dodataka jelima i vrlo povoljno utječe na zdravlje zbog svojih korisnih sastojaka. Jela od kukuruza su ukusna i zdrava u gotovo svim oblicima i kombinacijama.
Zrno kukuruza ima najveću klicu koja sadrži dosta masnoća i šećera. Od nje se proizvodi ulje visoke kvalitete, bogato je vitaminom A, C i E (vitamin plodnosti) i nezasićenim masnim kiselinama. Ulje se preporučuje kao lijek kod progresivne staračke ateroskleroze jer smanjuje razinu kolesterola i dovoljno je da se svakodnevno koristi 20 g ulja kao dodatak redovnoj prehrani.
Kukuruz i pecivo od kukuruznog brašna povoljno utječu na zdravlje kada su u pitanju Alzheimerova bolest, anemija, bronhitis, depresija, dijabetes, jačanje živčanog sustava, poremećaj metabolizma, neplodnost, bolest krvnih žila, osteoporoza, reuma, smanjenje apetita, bolesti srca, problemi s mjehurom, mokraćnim putevima, kolesterolom i bubrezima.
Lijek za srce i mozak
Doprinos kukuruza zdravlju srca i krvnih žila ne leži samo u zavidnom sadržaju prehrambenih vlakana koja uništavaju povišene vrijednosti kolesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B3 i magnezija koji pomažu prirodnu regulaciju vrijednosti homocisteina u organizmu i tako štite srčanožilni sustav. Kukuruz obiluje vitaminom B1 koji osigurava gotovo trećinu dnevnih potreba našeg organizma, a ima važnu ulogu i u pravilnom radu mozga.
Moćan antioksidans
Iako vrijedi pravilo da je sirovo povrće zdravije od kuhanog, kukuruz ipak ne pripada toj grupi. Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.