U Zagrebu se održavaju radionice art terapije za lakše svladavanje svakodnevnih briga i stresa
Brojna su istraživanja pokazala da bavljenje umjetnošću, u njezinim raznim oblicima, može biti vrlo pozitivno za mentalno zdravlje. Tu se pojavila ...
Najveći eno-gastro festival u Hrvatskoj okuplja preko 300 izlagača te nudi posjetiteljima više od 80 sati programa. Kušajte ljubav na stolu drugog po redu Hrvatskog festivala hrane i vina od 3. do 5. travnja u Areni Zagreb.
Danas je otvoren drugi po redu Hrvatski festival hrane i vina u Areni Zagreb koji okuplja male i velike proizvođače hrane i vina iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja s naglaskom na Italiju kao zemlju pokrovitelja.
300 izlagača i preko 80 sati programa, točnije gotovo 40 kulinarskih radionica vrhunskih hrvatskih i inozemnih chefova, među kojima posebno ističemo Andreja Barbieria, Christiana Cabaliera i Branka Ognjenovića te goste iz inozemstva Janeza Bratovža, Renata Rizzardia i Gianlucu Fusta. Posjetitelji Festivala moći će sudjelovati i u vinskim radionicama, i to njih 13, na kojima će priznati sommelieri kao što su Jelena Šimić Valentić, Krešimir Hren, Mario Meštrović, Sandi Paris te mnogi drugi predstaviti autohtone hrvatske vinske sorte poput gegića, pošipa, grka, terana, babića, plavca malog te inozemne vinske sorte koje se uzgajaju na domaćem tlu poput crnog pinota. Također na vinskim radionicama bit će predstavljeni i mnogobrojni gosti iz susjednih zemalja i regija kao što su vinari iz Hercegovine, Italije (Furlanija), Slovenije, Makedonije i Vojvodine.
Jedan od ciljeva ovog festivala hrane i vina je svakako edukacija mladih naraštaja, svih onih koji su željni upoznati eno-gastro svijet, ali i aktivnih sudionika prehrambene industrije, stoga su organizatori pripremili i zanimljive teme okruglih stolova – Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora održat će predavanje i diskusiju o „Perspektivi proizvodnje hrane u RH.
Posjetitelji će zasigurno uživati i u eno-gastro predstavljanjima hrvatskih županija te njihovim blagodatima koje će ponijeti u Zagreb te predstaviti znatiželjnim ljubiteljima autohtone hrvatske kuhinje.
Povodom svečanog otvorenja 2. hrvatskog festivala hrane i vina, kratke govore održali su i gradonačelnik Milan Bandić kao partner Festivala, veleposlanica Republike Italije Emanuela D’Alessandro kao pokrovitelj Festivala te direktorica Festivala Đurđa Protić koja je uz slogan „Kušajte ljubav na stolu“ pozvala ljubitelje eno-gastro svijeta svih generacija da posjete Arenu Zagreb od 3. do 5. travnja te se prepuste kulinarskoj avanturi za pamćenje.
„Iznimno mi je drago što u Zagrebu imamo prilike na jednom mjestu vidjeti cijelu gastronomsku i enološku ponudu Hrvatske te također možemo gastronomiji i zahvaliti što je na jednom mjestu okupila i ujedinila politiku Republike Hrvatske. Radi se o vrlo vrijednom festivalu koji ove godine za partnera ima i Republiku Italiju, a vjerujem da će ovaj festival postati tradicija i s veseljem očekujem sljedeće godine još veći i bolji 3. Hrvatski festival hrane i vina“, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić.
Subota, 13.00 sati – prezentacija Međimurske županije „Bajkoviti okusi Međimurja ususret Urbanova“
Subota, 15.45 sati – prezentacija udruge „Crna svinja Fajferica“ te degustacija kulena od autohtone slavonske svinje
Pokrovitelji Festivala:
Drugi Hrvatski festival hrane i vina održava se u Areni Zagreb od 3. do 5. travnja uz partnerstvo Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, pokroviteljstvo zemlje pokrovitelja Italije te medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista, tportala, Soundset plavog i Mreže tv. Festival također podržavaju Turističke zajednice i županije – Osječko-baranjska županija, Brodsko-posavska županija, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Primorsko-goranska županija, Dubrovačko-neretvanska županija te Istarska županija.
Cijena ulaznice za Festival iznosit će:
Dnevna ulaznica iznosi 35,00 kuna
Grupna karta za 25 i više osoba iznosi 15,00 kuna
Trodnevna karta (za cijelo vrijeme trajanja festivala) iznosi 90,00 kuna
Karta za djecu do 10 godina bit će besplatna
Radno vrijeme Festivala:
Četvrtak, 3. travnja 2014. 14:00-19:00
Petak, 4. travnja 2014. 12:00-20:00
Subota, 5. travnja 2014. 12:00-20:00
Saznajte više na www.festivalhraneivina.hr