Lagana kremasta torta

by | 23 travnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 2 dl čokoladnog mlijeka

Za kremu:

  • 3 pudinga od vanilije
  • 4 žlice gustina
  • 150 g šećera
  • 1 l mlijeka + mlijeko za natapanje keksa
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g margarina
  • 200 g malina
  • 10 g želatine u prahu
  • 300 g ”petit beurre” keksa

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati šaum od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka, dodati brašno, gustin i kakao te polako promiješati.
4. U okruglom kalupu za tortu od pripremljene smjese ispeći biskvit na 200 ºC. Pečeni i ohlađeni biskvit poprskati čokoladnim mlijekom.

Krema:

1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i gustinom. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri, a maline izmiksati.
4. Ohlađeni puding podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati nabubrenu želatinu, miksane maline i promiješati. U drugi dio dodati 100 g otopljene čokolade i 150 g omekšanog margarina te umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Biskvit vratiti u kalup za tortu i premazati je kremom od malina.
2. Zatim poslagati red ”petit beurre” keksa prethodno natopljenog u mlijeko i prekriti kremom od čokolade.
3. Preostalu čokoladu i margarin otopiti na pari i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana