Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Nekoliko načina kako sjemenke lana mogu poboljšati vašu svakodnevicu
Iako se čini da je chia sjemenke popularnije koristiti u receptima kao što su zobene pahuljice ili čak puding, sjemenke lana sastojak su na koji biste trebali početi obraćati pozornost.
Bez obzira na to kupujete li ih cijele, samljevene ili ih sami kod kuće sameljete, možete iskoristiti neke od nevjerojatnih dobrobiti sjemenki lana dodavanjem samo jedne žlice svojoj dnevnoj rutini.
Od poboljšanja probave i smanjenja rizika od bolesti do poboljšanja kognitivnih funkcija postoji puno načina na koje dodavanje sjemenki lana vašim receptima može pomoći u održavanju vašeg cjelokupnog zdravlja.
Prema Journal of Food Science and Technology, ove sjemenke koriste se od početka civilizacije, a od tada su se pretvorile u zajednički funkcionalni sastojak hrane – što znači da mogu pružiti dobrobiti određenim funkcijama ili cjelokupnom zdravlju vašeg tijela.
Također su poznate kao jedna od najboljih izvora ALA (alfa-linoleičnom kiselinom), koja je vrsta omega-3 masne kiseline. Možete kupiti cijele sjemenke lana ili mljevene, ili ih možete uzeti cijele i samljeti ih u blenderu, multipraktiku ili mlincu za kavu.
Konzumacija mljevenih ili cijelih sjemenki lana može biti korisna za vaše zdravlje, ali stručnjaci kažu da bi mljevene mogle biti malo bolje od cijelih. Prema School of Nutrition Science and Policy, vaš organizam može lakše probaviti mljevene sjemenke lana nego cjelovite.
Sjemenke lana izuzetno su bogate alfa-linoleičnom kiselinom, oblikom omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje srca, mozga i zglobova. Pomažu u smanjenju upala, podržavaju zdrav krvni pritisak i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Pročitajte: Superhrana: sedam namirnica koje bez problema možete jesti svaki dan
Sjemenke lana izuzetno su bogate prehrambenim vlaknima. Vlakna su važna za probavu jer pomažu u održavanju redovitih probavnih funkcija i podržavaju zdravu crijevnu floru. Također mogu pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, smanjenju kolesterola i održavanju zdrave tjelesne težine.
Prehrana siromašna vlaknima ne samo da utječe na vaše napore u kontroli tjelesne težine već također može uzrokovati probleme s probavom i čak povećati rizik od razvoja kroničnih bolesti.
Sjemenke lana bogate su antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, koji je povezan s razvojem mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, određene vrste raka i neurodegenerativne poremećaje.
Studije su pokazale da konzumacija lanenih sjemenki može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, poput raka dojke, prostate i debelog crijeva.
Sjemenke lana bogate su esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom E i drugim hranjivim tvarima koje su korisne za zdravlje kože i kose. Redovita konzumacija sjemenki lana može poboljšati hidraciju kože, smanjiti upalu i potaknuti zdrav rast kose.
Studije također pokazuju da konzumacija sjemenki lana može pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi. Još jedna dobrobit sjemenki lana za srce je ta da može učinkovito sniziti krvni tlak, što je važno za prevenciju srčanog i moždanog udara.
Poznato je da su sjemenke lana prirodni laksativ, koji može pomoći kod procesa probave i zatvora.
Održavanje zdrave tjelesne težine važno je za dugoročno održavanje vašeg tijela zdravim, stoga uključivanje sjemenki lana u prehranu može biti ključan način na koji da tjelesnu težinu održite na zdravoj razini. Konkretno, vlakna u sjemenkama lana mogu pomoći kod osjećaja sitosti tijekom duljeg vremenskog razdoblja, kako navodi Appetite.
Pročitajte: Dijetalni recepti: dva jela do 300 kalorija koja nam ne mogu dosaditi
Foto: Pexels, Marina Kositsyna iStock/Getty Images Plus via Getty Images