Lažna Sacher torta

by | 21 listopada, 2012

 Čokoladna torta koja je jednako ukusna kao Sacher torta, a lakše se pravi

Sastojci za biskvit:

  • 4 čaše jogurta
  • 400 gr glatkog brašna
  • 250 gr šećera
  • 140 ml ulja
  • 25 gr kakaa
  • 2 žličice sode bikarbone
  • sok i rendana kora jedne naranče

 

Krema:

  • marmelada od marelica

 

Glazura:

  • 150 gr margarina
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 100 gr šećera
  • 50 ml mlijeka
  • 1 žlica ulja

 

Priprema:

1. Sjediniti brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu, pa dodati jogurt i ulje, kao i sok i rendanu koru naranče. Mutite mikserom par minuta.

2. Polovicu smjese izlijte u kalup, obložen papirom za pečenje i pecite na 200 C oko 25 minuta. Na isti način ispecite i drugu polovicu smjese.

3. Na laganoj vatri otopiti marmeladu od marelica. Polovinom premazati jednu koru, preklopiti drugom korom, pa premazati cijelu tortu s ostatkom marmelade.

4. Ohladiti tortu 30-tak minuta. Otopiti margarin i čokoladu, pa dodati šećer, mlijeko i ulje.
Miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Cijelu tortu preliti glazurom, ukrasiti po želji i dobro ohladiti u frižideru.
 

Tagovi: