Lijena pita od jabuka: recept za omiljenu jesensku slasticu

by | 21 listopada, 2023
lenja pita od jabuka

Lijena (u našim krajevima poznata i kao lenja) pita od jabuka slastica je koju su svi voljeli kad su bili mali i zbog toga ima savršen okus djetinjstva.

Evo jednostavnog recepta za savršenu pitu.

Lijena pita od jabuka: savršen okus djetinjstva

Razne vrste pita vezane su za naše krajeve, ali uz gibanicu, pita od jabuka jedna je od najpopularnijih. Ono što je izdvaja od ostalih jest jednostavna priprema, a potrebni su vam sastojci koje inače imate kod kuće, tako da vam nije potrebna posebna priprema.

Osim toga, okus pite ono je što osvaja svakoga tko ga proba.

Kako koru učiniti savršeno mekom? Jedna od najvažnijih stvari kad se radi o ovoj piti jest njezina mekoća. Dakle, ključna je prava mjera brašna i vode (mlijeka). Ako vam je tijesto premokro, bit će ljepljivo, ako je tijesto presuho, korica će biti tvrđa. Osim toga, tijesto ne smije biti pregusto jer će onda biti tvrdo.

No i tu voće ima veliku ulogu. Ako stavite voće koje je suho, a ne svježe, ono će izvući vlagu iz tijesta i učiniti ga suhim. Dakle, voće mora biti sočno, a ako nije, dodajte malo soka od limuna da očuvate vlažnost voća.

Ako primijetite da se gornji dio tijesta peče i dobiva boju prije nego što je korica postala mekana, možete pitu posljednjih 10-15 minuta pečenja pokriti aluminijskom folijom tako da korica ne potamni previše te da dobijete savršeno mekanu koricu.

Nakon pečenja ostavite pitu da se ohladi prije nego što je počnete rezati. Također je vrlo važno da korica ostane mekana. Recept pročitajte u nastavku.

Pročitajte: Zdravstvene dobrobiti šljiva za koje sigurno niste znali 

Lijena pita s jabukama – recept

Tijesto:

500 g brašna

150 g šećera

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

1 jaje

1,5 dl mlijeka

200 g masti ili 250 g margarina

Punjenje:

1,5 kg jabuka

150 g šećera

1 vanilin šećer

1 žlica griza

Priprema:

Jabuke operite i naribajte. U duboku posudu stavite jaje, 250 g margarina, 150 g šećera, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro izmiješajte pa postupno dodavajte brašno i mlijeko dok ne dobijete željenu gustoću tijesta. Bitno je da se ne lijepi za tavu.

Tepsiju namažite i malo pospite brašnom. Radnu površinu isto posipajte brašnom, pa na njoj razvaljajte tijesto na veličinu lima za pečenje te ga prebacite u lim za pečenje.

Od jabuka ocijedite sok, dodajte 150 g šećera, 1 žlicu griza i vanilin šećer. Sve izradite rukama i stavite na tijesto u tepsiji i malo pritisnite. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ponovite postupak s tijestom i prebacitenga preko nadjeva od jabuka.

Gornji dio tijesta izbodite vilicom. Pecite 30 minuta. 

Na internetu postoji velik broj videa za izradu pa možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Ovo je jedan od videa kad je u pitanju lijena pita od jabuka.

Pročitajte: Pomažu kod mršavljenja i još 6 razloga zašto je dobro jesti datulje za doručak 

Foto: Qwart iStock/Getty Images Plus via Getty Images