
Sve što trebate znati o prelasku na vegansku i plant-based prehranu otkriva nutricionistica
Veganstvo već dulje vrijeme nije novost, već zapravo način života i prehrambeni pravac na koji se najčešće odlučuju pojedinci koji žele živjeti po ...
Iako je podrijetlom iz sjeverne Afrike, danas ga definitivno možemo nazvati internacionalnim jelom jer je postao svakidašnja namirnica u domovima diljem svijeta.
Za one dane kada doista ne znate što ćete kuhati, a želite nešto ‘na brzinu’, kus-kus je idealna zdrava opcija. Prije nego što se bacite na pripremu, najbitnije je da koristite pravi omjer vode i kus-kusa – 1 šalica kus-kusa znači 1,25 šalice vode, ali pripazite da ne pretjerate s količinom. Ne treba mu puno da omekša, pa u svega 5 minuta možete dobiti gotovi prilog ili temelj za glavno jelo. Nakon što kus-kus polijete vrućom vodom, poklopite ga kako bi se para zadržala, a nakon pet minuta lagano promiješajte. Ostavite ga sa strane dok pripremate ostatak jela, a u nastavku vam donosimo naših najdražih pet recepata s ovom genijalnom namirnicom.
Kus-kus salata s pikantnom piletinom
(za 1 osobu)
Umak:
1 manja rajčica
½ žute paprike
½ manjeg krastavca
Kus-kus:
50 g kus-kusa
70 ml vode
1 žlica sjemenki šipka
kocka feta sira
malo oraha
Piletina:
1 manji pileći file
¼ žličice mljevenog kima
¼ žličice mljevenog korijandra
¼ žličice dimljene paprike
sol i papar po ukusu
maslinovo ulje
Preljev:
1 puna žlica humusa
1 žlica jogurta
1 žlica soka od limuna
Priprema:
Pomiješajte začine za meso pa file dobro uvaljajte u njih sa svih strana. Pržite u tavici na malo ulja, na srednje jakoj temperaturi pazeći da začini ne zagore. Izvadite na tanjur. Rajčicu, papriku i krastavac narežite na kockice pa pomiješajte, posolite po želji i dodajte malo maslinovog ulja. Pomiješajte sastojke za dresing. Vodu za kus-kus stavite da proključa pa prelijte preko kus-kusa i ostavite nekoliko minuta upije. Kus-kus promiješajte vilicom kako biste razbili grudice. Dodajte zrna šipka, malo soli, mrvljeni feta sir i nasjeckane orahe. Meso narežite na šnite ili na veličinu zalogaja i sve pomiješajte.
Veganska salata od kus-kusa
Sastojci:
kus-kus, 200 grama
cherry rajčica, 6 komada
krastavac, 1 komad
luk, 1 komad (po mogućnosti mladi)
menta (nekoliko listova)
korijandar (nekoliko listova)
bosiljak (nekoliko listova)
maslinovo ulje, 2 žlice
limunov sok (od jednog limuna)
Priprema:
Krastavac ogulite i izvadite sjemenke, luk narežite na kockice. Kus-kus skuhajte, ohladite i pomiješajte s narezanim lukom. Dodajte narezane rajčice i narezani krastavac. Dodajte narezani peršin te začinite maslinovim uljem i začinima po želji. Na kraju dodajte limunov sok i sve dobro promiješajte.
Losos s kus-kusom
Sastojci:
2 kom lososa
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica listića bosiljka
1 žličica ružmarina
1 žličica kopra
1 žlica limunovog soka
sol, svježe mljeveni papar
0.50 šalica kus-kusa
1.50 dl povrtnog temeljca
0.50 šalica zelenog graška, u zrnu
Priprema:
Pripremite marinadu od maslinovog ulja, bosiljka, ružmarina, kopra i limunovog soka. Odreske lososa posolite i popaprite pa stavite u marinadu na 30 min. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Svaki odrezak lososa posebno stavite na veći komad folije, prelijte s 2 žlice marinade i zamotajte tako da se marinada ne izlije iz folije (preporučljivo ga je marinirati ranije i pustiti da tako odstoji neko vrijeme). Peći u zagrijanoj pećnici 20 do 30 min. Grašak kuhati u vrućoj vodi 8 minuta ili onaj iz konzerve koji nije potrebno kuhati. Kus-kus popržiti u suhoj posudi 1-2 minute, dodati mu kuhani i ocijeđeni grašak pa preliti s kipućom vodom ili povrtnim temeljcem i ostaviti 5-10 min da nabubri.
Desert od kus-kusa
Sastojci:
500 g kus-kusa
250 g šećera
100 g maslaca
100 g badema
100 g pinjola
100 g grožđica
10-ak datulja
10-ak suhih marelica
cimet
limunov sok
med
Priprema:
U kipućoj vodi otopite šećer i tom otopinom prelijte kus-kus koji ste rasporedili na dno tepsije. Maslac narežite na listiće i posipajte po kus-kusu. Nakon 10-ak minuta, kad kus-kus nabubri, pomoću vilice razbijte veće grudice tako da bude zrnaste strukture. U tako pripremljen kus-kus umiješajte nasjeckane sušene marelice, datulje, grožđice koje ste prije toga namočili u vodi te sjeckane bademe i pinjole, začinite cimetom i limunovim sokom te prelijte medom.
Polpeti od kus-kusa (kao prilog uz salatu)
Sastojci:
250 g kus-kusa
2 žlice maslinovog ulja
sitno sjeckana mrkva
svježe mljeveni papar po ukusu
prstohvat svježeg korijandra
1 žličica kurkume
2 žlice brašna
povrtni temeljac
sol
korica 1 limuna
1 žličica sjemenki kumina
1 žličica tahini paste
1 malena naribana repa
Priprema:
Kus-kus stavite u zdjelu i dodajte vrući temeljac tako da prekrije cijeli kus kus. Pustite da stoji oko 20 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Veliki protvan obložite papirom za pečenje. Zagrijte ulje u tavi i pirjajte naribanu repu, mrkvu i luk dok ne omekšaju, a zatim ih maknite sa štednjaka. U kus-kus dodajte sol, papar, limunovu koricu, kumin, kurkumu, korijander i tahini pastu. Dodajte brašno i izdinstano povrće. Oblikujte malene tortice i stavite ih na papir za pečenje. Pecite oko 20 minuta ili dok polpetice ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Foto: Unsplash
Moglo bi vas zanimati…
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/donosimo-recepte-za-batat-na-5-potpuno-drugacijih-nacina
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/5-nacina-na-koje-mozete-korisiti-chia-sjemenke
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/otkrivamo-vam-recept-za-pizzu-koju-mozete-jesti-bez-grizne-savjesti
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/zdrava-verzija-dalgona-kave