Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
“Već smo dobro zagazili u ljeto, pa su nam stigle i tikvice. Kako one ne bi samo bile pohane, punjene ili grillane, odlučio sam im dati novo ruho u obliku okruglica. Uz umak od grillanih tikvica (baba ganoush) i pečeni krumpir, ove okruglice mogu biti dio svakog ljetnog ručka”, ispričao nam je Matei Negovetić s bloga Plant-based Full of Taste, a mi smo se bacili na posao!
Popečci od tikvica i slanutka, baba ganoush od tikvica i pečeni krumpir
Sastojci (za 3 osobe):
4 veće tikvice
150 g slanutka
1 kg krumpira
2 mrkve
100 g krušnih mrvica
žličica lanenih sjemenki + 3 žlice vode
½ praška za pecivo
glavica luka
100 g šampinjona
tahini pasta
limunov sok
maslinovo ulje
začini: sol, papar, chili, crvena paprika, curry, soja umak, suhi bosiljak
Recept:
1. Ako koristite suhi slanutak, namočite ga nekoliko sati te prokuhajte pola sata prije pripreme. Ako koristite konzervirani, samo ga ocijedite. Usitnite ga u sjeckalici dok ne dobijete gustu smjesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode kako bi se lakše usitnio.
2. Dvije tikvice nasjeckajte na sitne kockice, dvije na kolute. Mrkvu, luk i šampinjone nasjeckajte na sitne kockice. Krumpir ogulite i narežite na ploške.
3. U vruću tavu stavite malo ulja, stavite pirjati luk i mrkvu te posolite. Nakon nekoliko minuta, dodajte šampinjone i tikvice nasjeckane na kockice. Dodatno posolite i pržite nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Dodajte curryja, chillija i crvene paprike te dvije žlice sojinog umaka. Pržite povrće dok se sve ne omekša, do 10 minuta i ostavite sa strane da se malo ohladi.
4. Krumpir začinite solju, crvenom paprikom, chilijem, maslinovim uljem i suhim bosiljkom te stavite peći u pećnicu 40-45 minuta na 210 °C.
5. Ponovno ugrijte tavu i na nju stavite malo ulja te stavite pržiti ostatak tikvica, koji ste narezali na kolute. Nemojte dodavati sol kako tikvice ne bi pustile vodu i kako bi se mogle ispržiti. Pržite ih 5-6 minuta sa svake strane, dok ne dobiju tamnu boju s obje strane i dok ne postanu hrskave. Stavite ih u posudu i prekrijte s nečim (daskom) kako bi omekšale i držite ih poklopljenima 10-ak minuta.
6. U većoj posudi pomiješajte povrće (luk, mrkvu, šampinjone, tikvice), krušne mrvice, usitnjeni slanutak, dvije žlice maslinovog ulja, lanene sjemenke pomiješane s vodom, prašak za pecivo i začinite s curryjem i crvenom paprikom. Oblikujte popečke od ove smjese i pecite ih u pećnici na 200 °C 45 minuta i okrenite ih na pola pečenja.
7. Umak od tikvica napravite tako da u sjeckalicu/blender ubacite ispržene (grillane) tikvice, žlicu tahini paste, četiri žlice maslinovog ulja, limunov sok i malo soli i miksajte dok ne dobijete teksturu namaza.
Foto: Plant-based Full of Taste
Moglo bi vas zanimati…
https://www.ljepotaizdravlje.hr/ljepota/plant-based-full-of-taste-socni-quiche-od-tofua
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/plant-based-full-of-taste-veganski-tart-od-limuna
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/plant-based-full-of-taste