1. Tijelo lignji ostaviti u komadu, a krakove narezati na kockice.
2. Luk i šampinjone narezati na kockice, a češnjak sitno nasjeckati.
3. Polovicu maslina ostaviti u komadu, a ostatak narezati na kockice.
4. Na malo maslinovog ulja propržiti luk i češnjak, a zatim dodati krakove lignji i šampinjone, te i njih kratko popirjati.
5. Zatim dodati rižu i nastaviti s pirjanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi dok riža ne nabubri. Zatim dodati narezane masline i začine po želji, te promiješati.
6. Pripremljenim nadjevom napuniti lignje, a otvore pričvrstiti čačkalicom (lignje ne treba previše puniti da tijekom kuhanja ne bi popucale).
7. Posebno pomiješati sok od rajčice, preostalo maslinovo ulje, bijelo vino i 3 dl vode, pa kratko prokuhati. Zatim dodati ostatak nadjeva, peršin, masline u komadu i punjene lignje, pa sve zajedno kratko prokuhati.