Kako do zdravih desni i bezbrižnog osmijeha bez dosadnog četkanja
Bakterije u zubnom plaku uzrokuju 95 % bolesti usne šupljine. Srećom, postoji praktično rješenje.Lumoral je svjetlom aktivirana otopina za oral...
S obzirom na to da se sirovi ili pečeni dosta koriste i da su mnogobrojni oni koji obožavaju njihov okus i aromu, ne čudi što su lješnjaci prva asocijacija na lijesku (Corylus avellana). Ipak, zbog ljekovitih svojstava, dobri travari ne zaboravljaju da se zbog ljekovitosti cijene i mladi listovi i kora ovog gustog šiblja.
Lijeska raste svuda, a posebno po rubovima šuma, livada i pašnjaka, kao i po živicama. Osim po lješnjaku, koji je zapravo sjemenka ove biljke, lijeska je prepoznatljiva i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasto urezani, a na vrhu šiljasti.
Stručnjaci kažu da u kori lijeske ima katehinskog tanina, malo smole, etarskog ulja i flavonskih heterozida (derivati miricetola) od kojih potječe žućkasta boja kore. List je sličnog kemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svježeg lista.
I kora i list lijeske upotrebljavaju se kao zamjena za američki hamamelis, jer katehinski tanin koji lijeska sadrži steže krvne žile. Ljekoviti preparati pripremljeni od lista i(li) kore lijeske izvana se, kao oblozi, koriste za liječenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ovi oblozi se pripremaju kuhanjem usitnjenih listova i kore lijeske na tihoj vatri, a u ljekarnama se priprema ekstrakt, također za liječenje ulkusa vena. Preparati od lijeske se, također, koriste za čišćenje kože.
Osim toga, mast-melem od listova i kore lijeske koristi se za liječenje vanjskih hemoroida. U narodnoj medicini, jak, koncentriran čaj od lijeske, stoljećima se koristi kao učinkovit lijek za liječenje proljeva, kao i za zaustavljanje velikih odljeva krvi tijekom menstruacije.
Kada ujesen sazri, lješnjak obiluje bjelančevinama, a sadrži i puno masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranjiva vrijednost lješnjaka velika, jer je na našem području lješnjak najmasniji plod. Cijeđenjem lješnjaka dobiva se ulje lješnjaka koje je vrlo cijenjeno i prepoznatljivog ugodnog okusa.
Dobri poznavatelji bilja znaju da kod nas kao drvo raste i bijela lijeska (Corylus colurna) čiji su list i kora vrlo sličnog kemijskog sastava kao i lijeskini, ali se ne upotrebljavaju često, a njihov učinak nije dovoljno ispitan.
RECEPTI
Da noge ne bole
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Nakon pola sata procijedite i popijte u četiri doze tijekom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblogu na bolnu venu i mijenjajte svaki drugi sat.
Izliječite hemoroide
Ekstrakt, mast i lanolin dobro promiješajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Protiv proljeva
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, pričekajte 20 minuta i procijedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.
Očistite kožu
Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom, poklopite i pričekajte pola sata. Procijeđen čaj, potom, pijte četiri puta dnevno po dva i po decilitra.
Izvor: novosti.rs