Lijena pita s bundevom

by | 8 studenoga, 2013

Sastojci:
Za tijesto:

  • 250 g margarina
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice šećera
  • 2 žlice vrhnja
  • 450 g brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1/2 dl mlijeka

Za nadjev:

  • 800 g očišćene bundeve
  • 180 g šećera
  • 2 bjelanjka
  • cimeta po želji
  • 2 žlice krušnih mrvica

Priprema:
Tijesto:
1. Umutiti omekšali margarin sa žumanjcima, šećerom i vrhnjem.
2. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i ručno zamijesiti glatko tijesto.

Nadjev:
1. Bundevu krupno naribati.
2. Pomiješati bundevu sa 80 g šećera i promiješati.
3. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 100 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
4. Pomiješati smjesu od bundeve sa šaumom od bjelanjaka pa dodati cimet i mrvice, a potom polako promiješati.

Završni postupak:
1. Tepsiju nauljiti i posipati brašnom.
2. Zamiješeno tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. Istanjiti tijesto na debljinu od 0,5 cm. Jednu polovinu tijesta staviti na dno tepsije pa preko njega rasporediti nadjev od bundeve. Prekriti drugom polovinom tijesta.
3. Gornji dio tijesta izbockati vilicom i premazati mlijekom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept