Lješnjak kocke

by | 7 kolovoza, 2014

lesnik

Za biskvit:

  • 10 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 300 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g brašna
  • 1 žlica octa

Za kremu:

  • 10 žumanjaka
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g margarina
  • 150 g usitnjenih lješnjaka
  • 50 g čokolade
  • 2 dl slatkog vrhnja

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 75 g margarina

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šaum. Pred kraj mućenja dodati ocat.
2. U gotov šaum dodati mljevene lješnjake i brašno, pa polako promiješati.
3. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za biskvit i poravnati. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC 20 min. Pečeni biskvit uzdužno prerezati napola.

Krema:

1. Umutiti žumanjke sa šećerom i kuhati na pari.
2. Ostaviti da se ohladi, pa dodati margarin i umutiti.
3. Dodati usitnjene lješnjake i promiješati, pa podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu, a u drugi umućeni šlag od slatkog vrhnja i promiješati.

Završni postupak:

1. Prvi biskvit premazati kremom od čokolade i prekriti drugim biskvitom. Potom nanijeti kremu od slatkog vrhnja i poravnati.
2. Čokoladu rastopiti s margarinom, preliti preko kreme i ostaviti da se stegne. Gotov kolač narezati na kocke.

Autor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept