Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Iako ljeti ne jedemo jako začinjenu hranu, postoje oni neki obroci kojih se ne želimo odreći ni u vruće ljetne dane.
Zapravo, sve je samo u namirnicama koje ćete kombinirati sa začinima i na koji način ćete ih pripremiti. U ljetnu verziju chipotlea s tikvicama i lećom uvela nas je Nataša Rajčević, poznatija pod gastroblogom Burbon i borovnice, kojoj već bezuvjetno vjerujemo kad su recepti u pitanju jer nas baš nikad nije iznevjerila.
SASTOJCI:
žlica maslinovog ulja
1 poriluk, narezan na kolutove (samo bijeli dio)
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 tikvica, narezana na polumjesece
1 crvena paprika, narezana na kockice
2 stabljike celera, narezane na sitno
50 grama suhe crvene leće
250 grama ( konzerva) smeđeg graha
250 grama ( konzerva) crnog graha
konzerva sjeckane rajčice
1 žlica koncentrata rajčice
nekoliko kapi chipotle umaka
1 chili papričica, jako sitno nasjeckana (uklonite sjemenke i probajte je prije dodavanja u jelo. Ovisno o njezinoj ljutini stavite je više ili manje)
žličica origana
prstohvat kumina
prstohvat cimeta
2 žličice crvene dimljene paprike
500 ml povrtnog temeljca (ili vode)
200 grama šampinjona, narezanih na tanje ploške
sol
POSTUPAK:
1. Na umjerenoj temperaturi, na žlici maslinovog ulja ispirjajte poriluk, papriku i celer dok povrće ne omekša – oko 10 minuta. Malo posolite.
2. Dodajte češnjak, chili papričicu, začine i dobro promiješajte. Ostavite na štednjaku minutu-dvije kako bi svi začini pustili miris. Pazite da ne zagori, miješajte cijelo vrijeme.
3. Dodajte gljive i tikvice pa nastavite pirjati dok ne puste svu vodu, oko 5 minuta.
4. Posolite, dodajte žlicu koncentrata rajčice i dobro izmiješajte.
5. Dodajte povrtni temeljac, nasjeckanu rajčicu, leću, nekoliko kapi chipotle umaka, posolite pa kuhajte na umjerenoj temperaturi oko sat vremena, povremeno miješajući. Po potrebi dodajte još malo vode, ali imajte na umu da je poanta ovog jela to da se dosta zgusne.
6. Nakon sat vremena dodajte smeđi i crni grah pa nastavite kuhati još desetak minuta. Probajte i po potrebi doradite začinima.
7. Poslužite uz kuhanu basmati rižu, biljni grčki jogurt, ploškice avokada i nekoliko kapi soka limete.
Foto: Privatna arhiva