Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Plaža na tanjuru
Kada kažemo da imamo nevjerojatno talentirane ljude među nama, pritom mislimo i na sve one umjetnike koji svoja djela izrađuju i na hrani.
Jedna od takvih osoba je i domaća gastro blogerica poznatija pod imenom FoodDoris koja nas svakodnevno opskrbljuje kreativnim vege receptima na potpuno drugačiji način. Osim glavnih jela i predjela, Doris je još jednom dokazala da apsolutno briljira i u izradi deserata, posebno kada je riječ o dekoraciji. Možemo li ijednim desertom više reći ljeto od ove morske torte koja je preslika plaže, okusom i izgledom, a pritom za nju ne morate ni paliti pećnicu?
Sastojci za podlogu:
* 1 šalica badema (ili bademovog brašna)
* 1/2 šalice datulja
* 2 žlice agavinog sirupa (može i javorov sirup)
Sastojci za kremu:
* 2 šalice indijskih oraščića
* 2/3 šalice kokosove kreme (kruti dio iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka)
* 1/3 šalice kokosovog jogurta (može i kokosove kreme)
* 1/3 šalice agavinog sirupa
* 1/2 žličice ekstrakta vanilije
* prstohvat soli
* sok jedne limete
* 2 + 1/2 žličice praha (blue ocean, spiruline, plavog graška) ili jestive boje prema uputama na pakiranju (ako koristite voće, količinu dodajete prema stupnju obojenosti)
* dodatno: 80 g (veganske) bijele čokolade, 2 žlice kokosovog ulja
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
1. Indijske oraščiće namočiti preko noći u vodi ili kratko prokuhati dok ne omekšaju.
2. Datulje namočiti u vrućoj vodi 15-ak minuta. Procijediti i istisnuti tekućinu. Staviti u sjeckalicu / multipraktik bademe i izmiksati u sitno (ako koristite brašno preskočiti miksanje). Dodati ocijeđene datulje i sirup te izmiksati u smjesu koja se lijepi na pritisak rukom.
3. U kalup promjera 19 cm (možete koristiti i manji) staviti papir za pečenje. Prebaciti smjesu za podlogu i ravnomjerno utisnuti.
4. U blender staviti ocijeđene indijske oraščiće, kokosovu kremu, jogurt, sirup, vaniliju, sol i sok limete te izmiksati dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Odvojiti malo kreme (2-3 žlice) za kasnije ukrašavanje.
5. Dodati 1 žličicu praha i izmiksati te preliti 1/3 kreme u kalup. U ostatak kreme dodati još 1/2 žličice praha i izmiksati te preliti još 1/3 kreme preko prve kreme. U preostali dio kreme dodati još 1 žličicu praha i izmiksati i preliti preko ostale kreme i poravnati. Vilicom raditi krugove po kremi kako bi stvorili efekt valova.
6. Staviti u zamrzivač na pola sata, izvaditi i pažljivo dodati na jedan kraj bijelu kremu kao pješčanu obalu. Posipati brašnom od badema ili kokosom i staviti u zamrzivač na stiskanje minimalno četiri sata, najbolje preko noći.
7. Ako imate kalupe na školjke, otopiti bijelu čokoladu na pari uz dodatak kokosovog ulja. Puniti kalupe, pustiti da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim staviti u hladnjak da se skroz stisnu. Ukrasiti prije serviranja.