Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Smokva, kraljica mediteranskog voća, zapravo uopće ne spada u voćke, nego u kategoriju cvijeća. To je iznenađujući podatak, ali ne kao i onaj o njezinom oprašivanju. Naime, kako smokve cvjetaju iznutra, ne mogu se pouzdati u pčele i vjetar pa im je potreban poseban način oprašivanja i tu im pomažu takozvane smokvine ose.
Proces izgleda tako da ženka ose ulazi u mušku smokvu, pri čemu joj se slome krila i ticala – jednom kad uđe, više nema izlaska, a nakon što ugine u unutrašnjosti smokve, započinje njezin proces razgrađivanja, što je neophodno u stvaranju ukusne smokve. Ukratko, ako niste pohvatali, svaka smokva sadrži jednu razgrađenu osu! Smokvi ose služe za širenje njezinog genetskog materijala, a ose ne mogu živjeti bez smokvi jer upravo u njoj odlažu svoje ličinke.
Proces je to koji je ujedno fascinantan i pomalo zastrašujući te bi vas lako mogao odvratiti od konzumacije ovog ukusnog ljetnog voća. Jeste li znali za taj podatak?
IZVOR: DNEVNO.HR