Umjesto koktela i hladne vode, ono što nam je još veći gušt za rashlađenje jest svakako voće na nešto drukčiji način.
Neovisno o tome koliko ste vrsni u kuhinji, ljeto je godišnje doba kada doista ne eksperimentiramo previše s namirnicama i želimo obroke svesti na što jednostavnije. Upravo zato, pripremili smo i za one koji nisu sigurni u to što rade u kuhinji, dva osvježavajuća recepta na vrlo jednostavan, a drukčiji način.
Hladna grilana lubenica
Sastojci: 1 manja slatka lubenica (ploča debljine 2 cm izrezana iz sredine, a zatim izrezana na četvrtine u obliku trokuta, i ostatak lubenice očišćen od koštica i isjeckana kocke), 1/2 šalice kokosovog mlijeka, nekoliko grančica metvice
Priprema:
1. Lubenicu narezanu na kocke stavite u blender zajedno s kokosovim mlijekom i dobro izblendajte. Prebacite u tepsiju i ostavite preko noći u frizu da se stisne. 2. Na blago podmazanoj grill tavici ili roštilju grilajte trokute lubenice dok ne dobiju tamne linije (oko dvije-tri minute sa svake strane). Pažljivo ih sklonite sa štednjaka i ostavite da se ohlade. 3. Na tanjur stavite po dvije kriške lubenice, žlicom stavite stisnuti sorbet preko njih i ukrasite grančicama metvice.
Porcije: za dvije osobe
Ledene pijane nektarine
Sastojci: 4 velike nektarine, 4 žlice šećera, 1 šalica suhog bijelog vina, nekoliko listova svježe metvice
Priprema:
1. Na mjestima zarežite koru na nektarinama i ubacite ih u zdjelicu koja nije veća od njihove zapremnine. Svaku nektarinu posipajte šećerom pa zdjelicu pokrijte folijom i stavite u hladnjak na dva-tri sata. 2. Izvadite ih iz hladnjaka, prelijte ih vinom i malo ih okrenite. Vratite u hladnjak na još četiri do šest sati pokrivene. Povremeno ih okrenite da se marinada ravnomjerno rasporedi. 3. Nakon što se ohlade, prebacite po dvije nektarine u zdjelicu, prelijte ih s nekoliko žlica marinade u kojoj su stajale, ukrasite s nekoliko listova metvice i servirajte.