Kad je riječ o pozitivnom stavu zemalja o menstrualnom zdravlju, Hrvatska je na 70. mjestu
Povodom početka Olimpijskih igara Intimina je provela istraživanje o reproduktivnom zdravlju na 206 zemalja koje se ovog ljeta natječu u Parizu - g...
Rok trajanja namirnica može biti prilično zbunjujuć. Ne samo da postoji više datuma koje treba razumjeti (a to su “rok trajanja” i “najbolje upotrijebiti do…”), nego ponekad ti datumi mogu biti i potpuno pogrešni. Stoga se dogodi da, u neznanju, puno toga bacamo iako za to nema potrebe. Ovo je popis namirnica koje se nikad ne kvare.
Sol, bila ona morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i onoga dana kad ste ju kupili.
Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikad pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na što morate paziti je to da ga držite podalje od vlage i insekata.
Med ima neograničen rok trajanja. Može promijeniti boju ili se kristalizirati, no i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizira, jednostavno stavite otvorenu staklenku u toplu vodi i miješajte dok se kristali ne rastope.
Čak i ako se na kutiji ulovi debeo sloj prašine, riža unutra bit će jednako dobra kao i onoga dana kad ste ju kupili. To vrijedi za sve tipove riže: dugog i kratkog zrna, bijelu, basmati… No ne i za smeđu rižu, koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja riže je to da je čuvate od insekata.
Možete kupiti veću količinu bijelog octa bez straha da će vam se pokvariti. Naime, on može trajati vječno. A podsjetimo i kako ga, osim u salatama i juhama, možete koristiti i kao odlično sredstvo za čišćenje.
Čisti ekstrakt vanilije zauvijek će ostati svjež jer se čuva u čistom alkoholu. No pripazite da se radi o doista pravom ekstraktu vanilije jer onaj umjetni nema toliko trajanje. Imajući to na umu, možda se ipak odlučite na onu pravu, ali malo skuplju varijantu.
Ne morate se žuriti da biste dovršili svaku kapljicu alkohola koju imate u stanu. Dobro zatvorena i na hladnome mjestu uskladištena boca žestice može trajati koliko god je potrebno. Ormarić sa žestokim pićem obično je nešto što se nasljeđuje, no ne morate se brinuti oko kvalitete pića koje ste naslijedili od bake. S vremenom pića mogu neznatno promijeniti aromu, no to vjerojatno nećete ni osjetiti.
I suhi grah može stajati unedogled. Jedino što je moguće jest to da će mu trebati nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopće, pogotovo ako je stajao dvije-tri godine. No, dobra je stvar to što neće izgubiti niti svoju nutritivnu vrijednost.
Iako se ova namirnica kod nas baš i ne koristi često, imate li ju u kući znajte da ni ona nema rok trajanja. Sličan medu, javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili neke druge slastice.
I ova namirnica ima neograničen vijek trajanja, no morate ju čuvati na hladnom mjestu i dobro zatvorenu. A kako se zaliha kukuruznog škroba ne troši baš tako brzo, možete je mirne duše nastaviti koristiti dugo vremena.
Instant kavu u hladnjaku možete čuvati zauvijek i to bez obzira na to je li pakiranje otvoreno ili nije, kako piše portal Živim.