Mak kocke

by | 26 ožujka, 2013

Za kore s makom:

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 10 žlica mljevenog maka
  • 4 žlice brašna

Krema I:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 6 žumanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 200 g margarina

Krema II:

  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 2 šlag fiksa
  • ribana korica limuna

Priprema:

Kore od maka:

1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
2. Potom dodati mljeveni mak, brašno i promiješati. U plehu obloženom papirom za pečenje na 200 ºC ispeći koru.
3. Pečenu koru uzdužno prerezati napola da se dobiju dvije kore.

Krema I:

1. U zdjelu uliti 4 dl mlijeka i šećer pa ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, puding i žumanjke. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Ohlađeni puding pomiješati s margarinom i umutiti.

Krema II:

1. Slatko vrhnje umutiti u šlag. Potom je podijeliti na dva dijela pa jedan dio ostaviti za premazivanje kolača.
2. U drugi dio dodati šlag fiks i ribanu koricu limuna te umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom kreme od vanilije, zatim nanijeti kremu od slatkog vrhnja i ostaviti da se stegne.
2. Zatim nanijeti preostalu kremu od vanilije, preklopiti drugom korom i premazati ostatkom šlaga od slatkog vrhnja.

Izvor: Dobra hrana