Na temelju dosadašnjih ocjena: Ovo su najbolji božićni sajmovi u 2024. godini
Kuhano vino, lampice, simpatični štandovi i druženje s najdražima dok ispijamo vrući napitak u rukavicama... Advent u Zagrebu uvijek je pravi spekt...
Kada smo saznali da se upravo u Zagrebu održava radionica izrade veganskog sladoleda, odmah nas je zainteresiralo o čemu se točno radi!
Kako je termin ovog tjedna već popunjen, razveselili smo se i vijesti da je odmah otvoren novi termin, i to već 31. 8., u četvrtak. Zanimalo nas je više o svemu pa smo popričali s Marinom Lesica, autoricom ove radionice.
Marina je kreatorica Feel Food koncepta, Vegan & Raw Chef, Coach zdrave prehrane, stilistica hrane i Access Bars Practitioner.
Svojim food kreacijama želi potaknuti ljude na promjenu navika u prehrani te promiče zdraviji način života kroz food radionice, retreatove, predavanja i pripremom zdravih, jednostavnih obroka.
Kreativnost koju hrana nudi, mogućnost kombiniranja okusa, boja i mirisa spoj je koji u njoj budi radoznalost, razigranost, radost, uzbuđenje, sreću koju želi prenijeti i drugima.
Nova radionica izrade veganskog sladoleda će se održati u Dugavama, u četvrtak, 31. 8., u 18 sati, a očekuje vas stručno vodstvo kroz pripremu, isprobavanje različitih kombinacija okusa, odlična atmosfera, PDF dokument s finim receptima i još pokoje iznenađenje… Evo što nam je Marina otkrila!
Pročitajte: Najbolja veganska jela u hrvatskim restoranima po izboru Nataše Rajčević
View this post on Instagram
Obožavam kuhati i pripremati slastice, iako nisam profesionalna kuharica, niti nutricionistkinja. Međutim, kako je moja potreba za znanjem uvijek prisutna, završila sam nakon srednje škole i Malu školu nutricionizma, gdje sam dobila osnove o zdravoj prehrani.
Volim prikupljati recepte i znanje te mi je želja podijeliti to s ljudima. Hrana mi pruža kreativnost, a jesti zdravo i inspirirati druge na to da i biljna prehrana može biti zanimljiva, ukusna, uravnotežena te dobra za tijelo, zdravlje, ali i za planet te sva živa bića na njemu – moja je misija.
Prije gotovo tri godine pokrenula sam profil Feel Food te kao kreatorica koncepta zdrave, biljne prehrane pronašla profesionalno samoispunjenje.
Uz zdrave recepte, food radionice, razne evente, retreatove te pripremu obroka želja mi je prenijeti i opušten stav prema životu jer je to ključ zdravlja.
Zdrava prehrana treba biti zabavna, dobrog okusa i činiti da se osjećate poletno, puna energije, zadovoljna fizički, mentalno, duhovno, emotivno, energetski te intuitivno. Jedite zdravije, a ne manje – moj je moto i uživajte u svemu što radite.
Kad radiš ono što voliš, želiš to prenijeti i drugima. Volim ljude, komunikaciju, volim istraživati i sebe “bacati u vatru”, gurati se izvan zone komfora te tako gledajući, slušajući i učeći od svojih mentora u meni je treperila iskra da i ja jednog dana na sličan način približim ljudima zdraviji način jedenja, opuštenost, jednostavnost, svijesnost o hrani i kakav utjecaj ima ne samo na naše zdravlje već cjelokupni život.
Kolika je moć prirode i njezinih produkata, kako promjenom prehrane možemo mijenjati svoja uvjerenja i time mijenjati sve segmente života.
Djeluje nestvarno, no doista je sve više ljudi koji to potvrđuju. Svjesnost ljudi sve više raste, rad na svojoj glavi postao je, ne “in” već potreba današnjeg čovječanstva i ako želimo biti dobro, tražimo resurse.
Ljudi su sve otvoreniji i spremniji na promjene koje im služe pa je tako i želja i potreba za radionicama sve veća, osobito susreti i druženja uživo gdje se stvara divna energija i ljudi se povezuju.
Trudim se koristiti namirnice organskog uzgoja te surađujem sa OPG-ovcima kako bi kvaliteta usluge bila najbolja moguća. Ujedno koristim i zeolit, zeotex, mineral koji čisti namirnice od štetnih tvari te ozonator da bih bila sigurna kako sam dala maksimum čistoće namirnica.
Otkrivanjem biljne prehrane moje oduševljenje je svakim danom raslo. Koliko mogućnosti nam priroda daje i kako možemo njome zadovoljiti sve potrebe tijela. Uživam u receptima iako i njih biram jer više uživam u sirovoj ili kuhanoj hrani te izbjegavam prženje i pečenje. Nastojim izabrati bolju varijantu za moje tijelo i za klijente, kojima rado pripremam obroke.
Rado ću podijeliti recept koji sam dobila i čini mi se da bih svaki dan mogla uživati u njemu.
Vegan Pad Thai s oraščićima
1 velika glavica luka ili dvije manje
2 mrkve (može i celer ili korabica)
2 češnja češnjaka
1/2 šalice sirovih indijskih oraščića
100g rižinih rezanaca
malo maslinovog ulja za povrće
3 žlice tamarija
malo tamnog sezamovog ulja (može i bez ako nemate)
malo chili papričice, prstohvat
2 namočene svježe datulje, sitno nasjeckane, bez koštice
Na malo maslinovog ulja propirjati luk i mrkvu narezanu na trakice. Dodati tamarija i miješati da lagano upije i tamari zamiriše, manje od 5 minuta, uz stalno miješanje. Dodati češnjak, chili i datulje. Promiješati i izvaditi iz tave.
U istu tavu popržiti sirove indijske oraščiće sa tamarijem. Rižine rezance skuhati prema uputama, nakon kuhanja preliti sa malo sezamovog ulja i tamarijem te ubaciti povrće i oraščiće. Sve dobro promiješati da se poveže. Poslužiti uz to zelenu salatu po želji. Dobar tek!
Foto: Instagram, Privatna arhiva