“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Iza jedne od najboljih slastičarki na svijetu godina je puna izazova i ona u kojoj je nadvladala strahove koji prate svaku promjenu u životu.
Promjene, kojima je sklona, smatra preduvjetom za napredovanje. Hrabro je zakoračila izvan zone komfora, otvorenog srca još više radila na sebi, objeručke prihvatila nove angažmane, nova iskustva i spoznaje. U 2024. godini želi održati ravnotežu između privatnoga i poslovnoga života, zadržati prisebnost, biti skromna i zahvalna, dobra prema sebi i drugima te jednostavno biti radosna u jednostavnosti.
Transformaciju koju sam doživjela prelazeći, nakon pet godina rada, iz Hiše Franko u Cap Aureo. Odlazeći u prijateljskim odnosima, iz sredine koja mi je bila dom i u kojoj sam se profesionalno izgradila, u nešto novo i nepoznato, dobila sam priliku rekreirati svoj vlastiti put. Niti jedna transformacija nije laka, ali nakon što sam “počistila” sve za sobom, ova mi je dala “vjetar u leđa” da budem ono što želim biti i da u promjenu zakoračim puna entuzijazma.
Ponajviše su me na tom putu slijedile tvrdoglavost i znatiželja. Želja za rastom i napredovanjem uvijek me tjerala na učenje i preispitivanje vlastitih mogućnosti, dok me znatiželja vukla prema nepoznatom, u igri s vlastitim osjetilima koje testiram i kojima ne dopuštam da se uljuljkaju u prosječnost.
Mislim da je to bila The Best Chef Pastry Award u izboru The Best Chef, koja mi je došla posve neočekivano pa mi je trebalo neko vrijeme da si objasnim što mi zapravo znači. Rad u kuhinji je zahtjevan i naporan posao koji je maštovit, no ne i glamurozan, pa se “natjecanje” mahom odvija u našim glavama. Nagrađivani smo svaki dan razinom zadovoljstva naših gostiju te nam ovakve nagrade predstavljaju potpuno nov, ali pozitivan trenutak u karijeri. Tako je i meni donijela jednu razinu prepoznatljivosti, na čemu sam zahvalna.
Njegovanje iskrenosti i razvijanje autentičnosti koje su mi oduvijek najviše značile jer su me dovele tu gdje sam sada, a pod time najviše mislim na međuljudske odnose, na kojima sam zahvalna i koje brižno čuvam. Odnos sa samom sobom i s ljudima do kojih mi je stalo moje je najveće životno postignuće.
Otvoreno treba reći da je svijet kuhinje, barem prema percepciji javnosti, muška pozornica na kojoj sporadično zablistaju ženske figure. U takvom svijetu, žene su nerijetko objektivizirane, no upravo je to prilika za rast žena koje će svojim radom, vrijednostima i stavom takve stereotipe razbiti i pokazati kako stvari zapravo trebaju funkcionirati. Kao i bilo gdje drugdje, i u kuhinji se za ravnopravnost bori i od nje se ne odustaje.
Ako sam i imala neka loša iskustva, uspjela sam ih nadvladati. Svaka žena treba sama sebi biti prioritet i ne dozvoliti da joj išta stane na put. Ona je ta koja odlučuje kojim će putem ići, hoće li se vratiti korak unazad, ići dva koraka naprijed, zastati ili čak odustati.
Smatram kako je za osnaživanje žena najbitnije da žena u sebi pronađe svoju snagu i da sama sebi bude najbolja prijateljica. Tek nakon pronalaska sebe moći će i u drugim ženama pronaći inspiraciju i potporu koja je neizmjerno važna za društvo jer ga čini snažnijim, stabilnijim i inovativnijim. Zajednička borba koja se temelji na razumijevanju i suosjećanju može ubrzati put žene do ostvarivanja vlastitih ciljeva, a koji doprinose i ostvarivanju ciljeva održivoga društva.
Voljela bih kad bismo mogli otvoreno razgovarati o tome od kuda dolazi potreba za tolikom destrukcijom, kako našeg planeta tako i nas samih. Od čega je satkana moć koja vodi u nasilje, kako umanjiti klasne i ostale razlike koje značajno utječu na kvalitetu naših života i na prilike koje nam se pružaju. Ovakav sustav vrijednosti koji čovjek uzima zdravo za gotovo i koji mu poništava sve ljudske osobine neodrživ je i pitanje je sata kad će se urušiti. Na nama je da prije toga odlučimo od čega želimo da bude sazdan.
Fotografije i kreativno vodstvo: Jelena Balić
Styling: Katija Šimundić
Make-up: Simona Antonović i asistentica Ivana Češljar
Kosa: Ante Pažanin i asistentice Sabina Grbavac Zeba, Sara Rabotski, Dorotea Butigan
Haljina Valentino