Mikrošetnje bi mogle imati više koristi za zdravlje u usporedbi s duljima, otkriva studija
Kratke mikrošetnje mogle bi se pokazati korisnijima za vaše zdravlje u usporedbi s duljima, kako pokazuje nova studija.Znamo već koliko je hod...
Travanj je idealno vrijeme da naberete maslačak. Ako vam to i ne djeluje kao dobra ideja, nakon čitanja ovog teksta sigurno ćete se predomisliti!
Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom, jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.
Lišće maslačka odlično je za salatu. Dobro se slaže s kuhanim jajima i krumpirom, a po bogatstvu vitamina nadmašuje špinat i rajčicu. Osim što ima svojstva diuretika, potiče rad žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol, pa se preporučuje i kao dodatak u prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Zanimljivo je i da maslačak sadrži više karotena od mrkve, i bogat je izvor različitih minerala i vitamina.
Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam, te pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje protiv dijabetesa, a mlijeko iz stabljike poznato je kao lijek za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna – vrlo je ljekovito.
Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada vam je jasno zašto je maslačak višestruko korisna biljka. Evo i recepta za sirup od maslačka, koji je odličan za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Dobar je i za djecu, pa ne treba strahovati od toga da ga dajete i njima.
Da je ova biljka jako ljekovita nedavno su otkrili i znanstvenici, koji su objavili da se korijenom maslačka može izliječiti čak i rak.
Ako želimo čuvati korijen maslačka, potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korjenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku tako što ćete ga raširiti na nekoj podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od tri do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suhom i tamnom mjestu.
Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu, te potiče bubrege da izbacuju toksine kroz urin. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput zatvora, ali i čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac…
Korijen maslačka je izrazito dobar za ženske bolesti, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.
Izvor: Večernji
Foto: leader.org.rs