
Sve što trebate znati o operaciji grudi otkrio nam je dr. Johann Nemrava
U posljednjih nekoliko desetljeća, estetska kirurgija doživjela je pravi procvat. Osim što estetske korekcije više nisu tabu, one više nisu niti re...
Travanj je idealno vrijeme da naberete maslačak. Ako vam to i ne djeluje kao dobra ideja, nakon čitanja ovog teksta sigurno ćete se predomisliti!
Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom, jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.
Lišće maslačka odlično je za salatu. Dobro se slaže s kuhanim jajima i krumpirom, a po bogatstvu vitamina nadmašuje špinat i rajčicu. Osim što ima svojstva diuretika, potiče rad žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol, pa se preporučuje i kao dodatak u prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Zanimljivo je i da maslačak sadrži više karotena od mrkve, i bogat je izvor različitih minerala i vitamina.
Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam, te pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje protiv dijabetesa, a mlijeko iz stabljike poznato je kao lijek za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna – vrlo je ljekovito.
Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada vam je jasno zašto je maslačak višestruko korisna biljka. Evo i recepta za sirup od maslačka, koji je odličan za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Dobar je i za djecu, pa ne treba strahovati od toga da ga dajete i njima.
Da je ova biljka jako ljekovita nedavno su otkrili i znanstvenici, koji su objavili da se korijenom maslačka može izliječiti čak i rak.
Ako želimo čuvati korijen maslačka, potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korjenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku tako što ćete ga raširiti na nekoj podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od tri do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suhom i tamnom mjestu.
Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu, te potiče bubrege da izbacuju toksine kroz urin. Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput zatvora, ali i čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac…
Korijen maslačka je izrazito dobar za ženske bolesti, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.
Izvor: Večernji
Foto: leader.org.rs