Gastro blogerica Matejka Buča o svojoj omiljenoj hrani, smišljanju recepata i kuhanju za male izbirljivce

Poznata autorica otkrila nam je kako se hrani

by | 10 veljače, 2022
matejka buča intervju

Jelo najčešće smislim u trbuhu jer poželim baš tako nešto pojesti, a onda ga gradim korak po korak, kaže Matejka Buča, čije recepte, po kojima kuha i svojoj obitelji, možemo pronaći u njezinoj novoj kuharici Svaki dan nešto novo.

Za jedno od posljednjih tiskanih izdanja Ljepote&zdravlja ova nam je poznata gastro blogerica, koja stoji iza bloga Like Chocolate, otkrila sve o tome kako se hrani, što kuha svojoj djeci, ali i što ju je naučio poremećaj u prehrani iz prošlosti. Sada intervju možete pročitati i u nastavku.

Torta od palačinki tete Štefe 

Svaki dan nešto novo moja je druga kuharica, a u njoj se na 320 stranica može naći 120 recepata za svakodnevna jela od dostupnih namirnica. To je hrana koju jedemo kod kuće, i jednostavna za pripremu. Recepti su podijeljeni u devet kategorija, od doručka do deserta. Od recepata bih izdvojila trgani pureći batak s medom i češnjakom kao meni omiljeni iz kuharice, ali i maminu paradajz-juhu s noklicama, tortu od palačinki tete Štefe ili čokoladne muffine s tikvicama koji su idealni za ponijeti u parkić ako imate djecu.

U potrazi za receptima

Inspiraciju za recepte najviše tražim u hladnjaku i u svojoj djeci često improviziram s onime što imam i znam da će njima biti dobro. Ako si baš dam oduška, doduše, tek tada nastaje hrana koja je meni osobno najdraža jela s puno povrća i raznih okusa. Jelo najčešće smislim u trbuhu jer poželim baš tako nešto pojesti, a onda ga gradim korak po korak. U početku, to mi je bilo teže jer nisam imala iskustva oko spajanja okusa i tekstura, no danas kad sam savladala osnove i imam više znanja o kuhanju, recepti mi dolaze puno lakše i puno su češće uspješni.

matejka buča

Kuhanje za izbirljivce

Kod kuće imam dva mala izbirljivca pa je dosta teško naći kompromis između onoga što oni žele jesti i onoga što ja mislim da bi trebali pojesti. No trudim se kuhati uravnoteženo i udovoljiti im primjerice, jako vole grašak varivo, pa u njega stavim dosta povrća. Vole i tortilje, pa ih također nadograđujem kako bi bile nutritivno što bogatije. A ponekad jedemo meso i rižu jer, eto, mama nema ideja, a to jelo uvijek prolazi (smijeh).

Like Chocolate

Blog sam pokrenula prije gotovo devet godina, u vrijeme dosta stresnog perioda na poslu, a kuhanje me opuštalo. Nikad nisam požalila. Taj blog mi je donio toliko znanja, ljubavi, divnih ljudi i iskustava te mi je omogućio da slijedim svoj san i izdam dvije kuharice. Napustila sam svoj posao u korporaciji te pokrenula obrt u kojem kreiram recepte, fotografije i videa za klijente iz prehrambene industrije. Obožavam svoj posao i jako sam zahvalna na tome što mogu zarađivati od onoga što stvarno volim raditi.

Zdrava prehrana

Blog sadrži kategoriju “zdravije”, u kojoj se nalaze deserti bez bijelog brašna i s neprerađenim šećerom, opcije za ručak s puno više povrća te grickalice bez puno masnoće i šećera.

Ljubav prema kuhanju

Oduvijek stvarno volim kuhati. Moje baka i mama obje su jako dobre kuharice. Moja mama uživa u pripremi kolača te mislim da sam puno naučila i preuzela od nje. Počela sam kuhati i peći kolače već sa sedam godina, a sada tu ljubav nastojim prenijeti i svojoj djeci.

Doručak, ručak i večera

Za doručak nam je najčešći odabir zobena kaša, koju voli cijela obitelj. Za ručak je na jelovniku najčešće meso (jer tri od četiri člana obitelji ne mogu bez mesa) u kombinaciji s nekim škrobom i povrćem, a za večeru improviziramo – ili jedemo ostatke od ručka, ili jaja, sendvič, palentu – nešto na brzinu.

Uravnotežena prehrana

Ništa ne izbjegavam jer mislim da je jako važno jesti uravnoteženo i raznoliko, bez zabrana i grižnje savjesti. Neke stvari ne volim, poput jako začinjene, ljute hrane. U prošlosti sam imala poremećaj u prehrani, kroz koji sam naučila da je uravnotežena prehrana bez zabrana važna za zdrav odnos prema hrani i svome tijelu, što želim prenijeti i na svoje dvoje djece. Važno mi je da i oni usvoje taj stav – ili barem da vide kako ga ja primjenjujem.

Omiljena hrana

Što sam starija, to se više mijenjam po tom pitanju i sada su mi omiljena topla, gusta variva s bundevom i istočnim začinima. I kolači. Obožavam kolače (smijeh).

Slano ili slatko

Sve češće slano iako sam oduvijek bila tip za slatko. No svakako više volim pripremati slastice nego svakodnevnu hranu, tu i meni često nedostaje inspiracije.

Najteži recept

Nemam baš puno iskustva s pripremom raznih vrsta mesa pa mi je velik izazov bio ispravno ispeći biftek. S obzirom na njegovu cijenu, bilo mi je važno da ga ne “zeznem” pa sam se tu malo stresirala (smijeh).

Najukusnije zimsko jelo

Sarma je na prvome mjestu – iako je ne pripremam ja, nego moja mama, koja je napravi dovoljno za cijelu obitelj!

Foto: Matejka Buča