Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Poznata autorica otkrila nam je kako se hrani
“Jelo najčešće smislim u trbuhu jer poželim baš tako nešto pojesti, a onda ga gradim korak po korak“, kaže Matejka Buča, čije recepte, po kojima kuha i svojoj obitelji, možemo pronaći u njezinoj novoj kuharici Svaki dan nešto novo.
Za jedno od posljednjih tiskanih izdanja Ljepote&zdravlja ova nam je poznata gastro blogerica, koja stoji iza bloga Like Chocolate, otkrila sve o tome kako se hrani, što kuha svojoj djeci, ali i što ju je naučio poremećaj u prehrani iz prošlosti. Sada intervju možete pročitati i u nastavku.
Svaki dan nešto novo moja je druga kuharica, a u njoj se na 320 stranica može naći 120 recepata za svakodnevna jela od dostupnih namirnica. To je hrana koju jedemo kod kuće, i jednostavna za pripremu. Recepti su podijeljeni u devet kategorija, od doručka do deserta. Od recepata bih izdvojila trgani pureći batak s medom i češnjakom kao meni omiljeni iz kuharice, ali i maminu paradajz-juhu s noklicama, tortu od palačinki tete Štefe ili čokoladne muffine s tikvicama koji su idealni za ponijeti u parkić ako imate djecu.
Inspiraciju za recepte najviše tražim u hladnjaku i u svojoj djeci – često improviziram s onime što imam i znam da će njima biti dobro. Ako si baš dam oduška, doduše, tek tada nastaje hrana koja je meni osobno najdraža – jela s puno povrća i raznih okusa. Jelo najčešće smislim u trbuhu jer poželim baš tako nešto pojesti, a onda ga gradim korak po korak. U početku, to mi je bilo teže jer nisam imala iskustva oko spajanja okusa i tekstura, no danas kad sam savladala osnove i imam više znanja o kuhanju, recepti mi dolaze puno lakše i puno su češće uspješni.
Kod kuće imam dva mala izbirljivca pa je dosta teško naći kompromis između onoga što oni žele jesti i onoga što ja mislim da bi trebali pojesti. No trudim se kuhati uravnoteženo i udovoljiti im – primjerice, jako vole grašak varivo, pa u njega stavim dosta povrća. Vole i tortilje, pa ih također nadograđujem kako bi bile nutritivno što bogatije. A ponekad jedemo meso i rižu jer, eto, mama nema ideja, a to jelo uvijek prolazi (smijeh).
Blog sam pokrenula prije gotovo devet godina, u vrijeme dosta stresnog perioda na poslu, a kuhanje me opuštalo. Nikad nisam požalila. Taj blog mi je donio toliko znanja, ljubavi, divnih ljudi i iskustava te mi je omogućio da slijedim svoj san i izdam dvije kuharice. Napustila sam svoj posao u korporaciji te pokrenula obrt u kojem kreiram recepte, fotografije i videa za klijente iz prehrambene industrije. Obožavam svoj posao i jako sam zahvalna na tome što mogu zarađivati od onoga što stvarno volim raditi.
Blog sadrži kategoriju “zdravije”, u kojoj se nalaze deserti bez bijelog brašna i s neprerađenim šećerom, opcije za ručak s puno više povrća te grickalice bez puno masnoće i šećera.
Oduvijek stvarno volim kuhati. Moje baka i mama obje su jako dobre kuharice. Moja mama uživa u pripremi kolača te mislim da sam puno naučila i preuzela od nje. Počela sam kuhati i peći kolače već sa sedam godina, a sada tu ljubav nastojim prenijeti i svojoj djeci.
Za doručak nam je najčešći odabir zobena kaša, koju voli cijela obitelj. Za ručak je na jelovniku najčešće meso (jer tri od četiri člana obitelji ne mogu bez mesa) u kombinaciji s nekim škrobom i povrćem, a za večeru improviziramo – ili jedemo ostatke od ručka, ili jaja, sendvič, palentu – nešto na brzinu.
Ništa ne izbjegavam jer mislim da je jako važno jesti uravnoteženo i raznoliko, bez zabrana i grižnje savjesti. Neke stvari ne volim, poput jako začinjene, ljute hrane. U prošlosti sam imala poremećaj u prehrani, kroz koji sam naučila da je uravnotežena prehrana bez zabrana važna za zdrav odnos prema hrani i svome tijelu, što želim prenijeti i na svoje dvoje djece. Važno mi je da i oni usvoje taj stav – ili barem da vide kako ga ja primjenjujem.
Što sam starija, to se više mijenjam po tom pitanju i sada su mi omiljena topla, gusta variva s bundevom i istočnim začinima. I kolači. Obožavam kolače (smijeh).
Sve češće slano iako sam oduvijek bila tip za slatko. No svakako više volim pripremati slastice nego svakodnevnu hranu, tu i meni često nedostaje inspiracije.
Nemam baš puno iskustva s pripremom raznih vrsta mesa pa mi je velik izazov bio ispravno ispeći biftek. S obzirom na njegovu cijenu, bilo mi je važno da ga ne “zeznem” pa sam se tu malo stresirala (smijeh).
Sarma je na prvome mjestu – iako je ne pripremam ja, nego moja mama, koja je napravi dovoljno za cijelu obitelj!
Foto: Matejka Buča