Halle Berry o perimenopauzi: “Deset godina nisam znala što mi je”
Američka glumica Halle Berry, poznata po ulozi u filmu Catwoman i kao jedna od najzgodnijih žena na svijetu, nije imuna na probleme s kojim se susr...
Mediteranska kuhinja redovito je na listama najzdravijih vrsta prehrane, a da je i savršena za ljeto, jako dobro znamo.
Pravo ljeto definitivno je ovdje, a što drugo tada bolje odgovara za jelo nego osvježavajuće salate i brzinski recepti koje lako pripremamo. Kod mediteranske hrane velika je prednost to što obiluje raznolikim povrćem te aromatičnim začinskim biljem koje daje baš jednu posebnu notu cijelom jelu. Dosad je utvrđeno da uravnotežena mediteranska prehrana smanjuje rizik od krvožilnih bolesti i dijabetesa, a pritom je i vrlo jednostavna te podrazumijeva namirnice koje su jako dobro poznate na našoj obali.
Dakle, osim što su recepti jako jednostavni, oni su istovremeno i hranjivi i raznoliki, što ih odmah čini idealnima za ljetne obroke.
Odabrali smo nekoliko recepata koje valja isprobati tijekom ovih vrućih, ljetnih dana.
Sastojci:
6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice svježeg soka od limuna
1 žličica crvenog vinskog octa
1/2 žličice nasjeckanog češnjaka
1/2 žličice sušenog origana ili 1 žličica nasjeckanog svježeg origana
1/2 žličice osušenog kopra ili 1 žličica nasjeckanog svježeg kopra
Sol i svježe mljeveni crni papar
3 velike rajčice, bez sjemenki i grubo nasjeckane
3/4 velikog krastavca, oguljenog, bez sjemenki i grubo nasjeckanog
1/2 glavice manjeg crvenog luka nasjeckanog
1 paprika, očišćena od sjemenki i grubo nasjeckana
1/2 šalice crnih maslina bez koštica (po mogućnosti osušenih u salamuri), grubo nasjeckanih
1/2 šalice izmrvljenog feta sira
Postupak:
Za preljev pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, ocat, češnjak, origano i kopar dok se ne spoje. Začinite po ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom. Pomiješajte rajčice, krastavce, luk, papriku i masline u velikoj zdjeli. Prelijte preljevom. Posipajte sir i poslužite.
Sastojci:
6 do 7 zrelih rajčica
2 češnja češnjaka, mljevena (oko 2 žličice)
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica balzamičnog octa
6 do 8 listova svježeg bosiljka, tanko narezanih ili nasjeckanih
3/4 žličice morske soli, više ili manje po ukusu
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra, više ili manje po ukusu
1 baguette, francuski kruh ili sličan talijanski kruh
1/4 šalice maslinovog ulja
Postupak:
Zakuhajte 2 litre vode. Kako se voda zagrijava, napravite plitke rezove u križnom uzorku na vrhovima rajčica (tako će se rajčice lakše guliti). Nakon što voda proključa, maknite lonac sa štednjaka. Narezane rajčice stavite u vruću vodu i blanširajte 1 minutu. Kad se ohladi, nježno skinite koru rajčice.
Rajčice narežite na polovice ili četvrtine i ocijedite veći dio soka i sjemenki. Zagrijte pećnicu na 230 °C s rešetkom u gornjem otvoru pećnice. Nasjeckajte rajčice, prelijte ih češnjakom, maslinovim uljem, octom te začinite bosiljkom, soli i paprom.
Sitno nasjeckajte rajčice i stavite ih u srednje veliku zdjelu. Pomiješajte nasjeckani češnjak, 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja i balzamični ocat. Umiješajte tanko narezani bosiljak te posolite i dodajte svježe mljeveni crni papar po želji.
Nakon što se pećnica zagrije, stavite kriške bageta u pećnicu na gornju rešetku i tostirajte 5 do 6 minuta dok rubovi lagano ne porumene.
Kad je gotovo, premažite maslinovim uljem i poslužite tostirani kruh s mješavinom rajčice i narezanim bosiljkom netom prije serviranja ili poslužite tako da si gosti to mogu sami.
Sastojci:
4 velike zrele rajčice
250 g svježe mozzarelle
Svježi listovi bosiljka (oko 10-15 listova, ovisno o veličini)
3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1-2 žlice balzamičnog octa ili maslinovog ulja
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak:
Rajčice operite i narežite na kriške debljine oko 0,5 cm. Mozzarellu ocijedite i narežite na kriške iste debljine kao i rajčice. Na tanjur ili pladanj slažite kriške rajčice i mozzarelle naizmjenično, tako da se lagano preklapaju. Umetnite listove svježeg bosiljka između kriški rajčice i mozzarelle.
Lagano posolite i popaprite cijelu salatu. Pazite da ne pretjerate sa soli, jer mozzarella već sadrži sol. Prelijte maslinovim uljem ravnomjerno po cijeloj salati. Ako koristite balzamični ocat, pospite ga po salati ili stavite nekoliko kapljica oko tanjura za dekoraciju. Poslužite odmah, dok su rajčice i mozzarella svježe i hladne.
Sastojci:
800 grama patlidžana
2 češnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat soli
1 grančica svježe mente ili 2 prstohvata sušene metvice
Postupak:
Patlidžane ogulite, operite i osušite te ih narežite na kockice srednje veličine. Tepsiju premažite s 1 žlicom ulja, dodajte patlidžan i peći na 180 °C pokriveno aluminijskom folijom: nakon 10 minuta promiješajte i nakon još 10 minuta izvaditi iz pećnice te ostavite da malo odstoji.
Vilicom istucite sitno nasjeckani češnjak, listiće metvice, 2 žlice maslinova ulja i sol. Zatim izrežite pire od patlidžana s mlinom za povrće i dobro pomiješajte s umakom. Izlijte u kalup ili manju posudu i ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi i još sat vremena u hladnjaku. Poslužite s ukrasom od listića svježe mente te s brusketima ili svježim kruhom.
Sastojci:
1/4 velike lubenice
200 g feta sira
Svježi listovi mente ili bosiljka
3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1-2 žlice balzamičnog octa
Prstohvat soli
Svježe mljeveni crni papar
Postupak:
Lubenicu ogulite i uklonite sjemenke. Narežite lubenicu na kockice veličine oko 2-3 cm. Feta sir narežite na kockice.
U veliku zdjelu stavite kockice lubenice i fete te dodajte svježe listove mente ili bosiljka. Nakon što ste lagano promiješali, salatu možete začiniti – prelijte maslinovim i balzamičnim octom te dodajte sol i papar. Najbolja će biti ako je poslužite ohlađenu pa je svakako prije serviranja stavite u hladnjak.
Sastojci:
200 g kuhane leće
1 crvena paprika
1 krastavac
1 glavica crvenog luka
2 rajčice
Svježi peršin
3-4 žlice maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
Sol, papar
Priprema:
Narežite povrće na komadiće. Nakon što skuhate i ohladite leću, pomiješajte je s povrćem i nasjeckanim peršinom. Sve zajedno stavite u jednu zdjelu i začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, soli i paprom.
Sastojci:
800 g svježeg špinata (ili 400 g zamrznutog špinata)
1 velike glavice crvenog luka, sitno nasjeckane
2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
400 g feta sira
3 jaja
1/2 šalice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
1/2 šalice maslinovog ulja
Pakiranje tijesta za savijače
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
Ako koristite svježi špinat, operite ga, osušite i nasjeckajte. Ako koristite zamrznuti špinat, odmrznite ga i dobro ocijedite višak tekućine. U velikoj tavi zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja i dodajte nasjeckani luk. Pržite dok luk ne postane proziran. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute.
Dodajte špinat u tavu i pržite dok ne omekša i sva tekućina ne ispari te tada pustite neka se ohladi.
Za nadjev u velikoj zdjeli izmrvite feta sir, dodajte ohlađeni špinat, razmućena jaja, nasjeckani peršin te dobro promiješajte sve sastojke i začinite solju i paprom po ukusu.
Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite maslinovim uljem dno i stranice pravokutnog kalupa za pečenje. Raširite list tijesta preko kalupa, tako da rubovi tijesta vise preko stranica te premažite tijesto maslinovim uljem. Stavite drugi list tijesta preko prvog i ponovno premažite maslinovim uljem. Ponovite postupak s 5-6 listova tijesta.
Ravnomjerno rasporedite smjesu špinata i feta sira preko tijesta u kalupu. Pokrijte nadjev s još 5-6 listova fila tijesta, a svaki sloj premažite maslinovim uljem. Na kraju preklopite viseće rubove donjih listova preko gornjih slojeva tijesta, stvarajući lijepu završnicu. Premažite posljednji sloj tijesta maslinovim uljem.
Pecite spanakopitu u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i postane hrskava.
Izvor: vegan3000info.com; simplerecipes.com; foodandwine.com
Foto: Pexels, Elena_Danileiko; Grazziela Bursuc iStock/Getty Images Plus via Getty Images