Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Za biskvit:
Za kremu:
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati sjeckane orahe i brašno te polako promiješati. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC.
Krema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, šećer, vanilin šećer, mlijeko i brašno. Zatim kuhati na pari miješajući dok se ne dobije gusta krema.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje otopiti.
3. Grožđice natopiti ekstraktom kruške.
4. Ohlađenu kremu od žumanjaka pomiješati s omekšanim margarinom i umutiti mikserom. Potom dodati ocijeđene grožđice i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Biskvit premazati pripremljenom kremom.
2. Posebno umutiti prašak za šlag s malo gazirane vode. Nanijeti preko kreme i ravnomjerno rasporediti. Ostaviti u hladnjaku da se stegne pa narezati na kocke.
Izvor: Dobra hrana