Micin kolač

by | 14 travnja, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • 100 g krupno sjeckanih oraha
  • 2 žlice brašna

Za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 5 dl mlijeka
  • 2 žlice brašna
  • 100 g čokolade
  • 200 g margarina
  • 100 g sjeckanih grožđica
  • 1/2 bočice ekstrakta kruške
  • 160 g šlaga
  • mineralne gazirane vode po potrebi

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati sjeckane orahe i brašno te polako promiješati. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC.

Krema:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, šećer, vanilin šećer, mlijeko i brašno. Zatim kuhati na pari miješajući dok se ne dobije gusta krema.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje otopiti.
3. Grožđice natopiti ekstraktom kruške.
4. Ohlađenu kremu od žumanjaka pomiješati s omekšanim margarinom i umutiti mikserom. Potom dodati ocijeđene grožđice i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Biskvit premazati pripremljenom kremom.
2. Posebno umutiti prašak za šlag s malo gazirane vode. Nanijeti preko kreme i ravnomjerno rasporediti. Ostaviti u hladnjaku da se stegne pa narezati na kocke.

Izvor: Dobra hrana