Mnogi vjeruju da su jaja sa smeđom ljuskom zdravija od onih s bijelom, a u Americi su često upravo ona i skuplja. No, je li razlog njihove cijene jamstvo da su bolji odabir?
Iako možda mislite da boja ljuske govori puno o samom jajetu unutar nje, ona zapravo otkriva samo jedan jednostavan (i ne toliko važan) podatak: vrstu kokoši koja ga je izlegla. To je potvrdila i dijetetičarka Bonnie Taub-Dix, autorica knjige “Read It Before You Eat It”.
Zanimljivo je da jaja dolaze i u mnogim drugim bojama. Tako kokoši Leghorn polažu bijela jaja, dok kokoši Orpington polažu smeđa jaja, navodi Državno sveučilište Michigan. Također, kokoši Americana polažu plava jaja, dok Olive Eggers proizvode jaja u maslinasto zelenoj nijansi.
“Budući da smeđa boja većini izgleda prirodnije i više se ističe, često ljudi misle da su smeđa jaja zdravija. No, to nije istina”, kaže Taub-Dix koja naglašava da je sve samo stvar dobrog marketinga.
Tvrtke su svjesne da se ljudi trude biti što zdraviji pa tako i određena jaja reklamiraju kao “zdravija” od drugih.
“Sva jaja su općenito dobar izvor vitamina D i B12 te su jeftin izvor visokokvalitetnih proteina”, objasnila je te dodala kako kvaliteta ovisi o okruženju u kojem živi kokoš koja ga je izlegla.
Osim toga, smeđa jaja u nekim zemljama koštaju više od bijelih zato što je njihova proizvodnja skuplja. Odnosno, kokoši koje ih legu su veće od drugih pa stoga i više jedu, što donosi dodatne troškove uzgajivačima, kako piše “Women’s Health”.
Zato, ako želite odabrati najzdraviju opciju, pobrinite se da kupujete jaja koja su izlegle kokoši uzgajane bez izloženosti pesticidima, komercijalnim gnojivima, GMO hrani ili antibioticima te da su jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama.