Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Koliko kalcija je dovoljno u organizam unositi, tj. kako biti sigurni unosite li ga dovoljno?
Preporučene dnevne doze kalcija za odraslu osobu su 1000 mg na dan, u životnoj dobi iznad 50 godina potrebe se povećavaju na 1200 mg na dan, dok su preporuke nešto manje za djecu i adolescente.
Obično uz kalcij povezujemo mlijeko, međutim brojne namirnice vam mogu poslužiti kao prehrambeni izvori kalcija, bez potrebe da podliježete njegovim suplementima. Dnevne potrebe zadovoljiti ćete raznovrsnim namirnicama, pogledajte primjer sljedećeg dnevnog jelovnika (pronaći ćete se u jednoj od dvije varijante).
Varijanta za vegetarijance/vegane
Doručak: zobena kaša – 4 žlice zobenih pahuljica, 1 žlica badema, 2 čajne žličica sezamovih sjemenki, 2 suhe smokve, 1 šalica sojinog mlijeka; 1 šalica narančinog soka (standardna mjera šalice je 240 mililitara, znači, računajte s prosječnom šalicom za mlijeko);
Ručak: 200 gdimljenog tofua, 1 tanka šnita kruha od integralnog brašna (30 g), 2,5 šalice kuhanog povrća (mrkva, brokula, cvjetača), 1,5 šalica zelene salate s maslačkom i rikulom;
Međuobroci: voćnu salatu od 1 naranče, 1 banane, ½ šalice badema, 2 žlice sezamovih sjemenki i 1 šaku sušenih marelica podijelite na dva međuobroka;
Večera: ½ šalice graha, 1 šalica heljdine kaše, 1,5 šalica kelja kuhanog na pari.
Varijanta za one koji jedu sve
Doručak: 250 g svježeg sira s rižinim krekerom i šalicom narančinog soka;
Ručak: 200 gtune, 1 tanka šnita kruha od integralnog brašna (30 g), 2,5 šalice kuhanog povrća (mrkva, brokula, cvjetača), 1,5 šalica zelene salate s maslačkom i rikulom;
Međuobroci: voćnu salatu od 1 naranče, 1 banane, ½ šalice badema, 2 žlice sezamovih sjemenki i 1 šake sušenih smokvi podijelite na dva međuobroka;
Večera: 90 g pirjane piletine, 1 šalica heljdine kaše, 1,5 šalica kelja kuhanog na pari.
Narančin sok, brokula, orašasti plodovi, posebno sezamove sjemenke, sušeno voće, posebno sušene smokve, tofu, te mliječni proizvodi i riba dobri su prehrambeni izvori kalcija. Također, obratite pozornost na proizvode obogaćene kalcijem, ima ih sve više.