Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Vjerujemo da ste barem jednom u životu posegnuli za ikakvom dijetom ili se držali savjeta koje ste negdje pročitali. Možda se radilo i o nekom posebnom programu vježbanja, kremi za lice i slično. Zapravo nije ni bitno o čemu se točno radi, ali je činjenica da su vjerojatno upravo taj proizvod ili usluga pozicionirani na tržište kao nešto što funkcionira.
Ipak, kad je riječ o zdravstvenim temama, valja naglasiti da sve veću ulogu u ovom slučaju imaju društvene mreže pod kojima ljudi imaju veliki utjecaj. A to ističu i stručnjaci. Jedna od njih je i Erin Sharoni, certificirana osobna trenerica koja je za eatthis.com komentirala najraširenije mitove o zdravlju i wellnessu koji kruže internetom. Donosimo ih u nastavku:
Pročitajte: Mitovi i istine o bolovima u leđima
Mit broj 1: Vježbanjem ciljate samo problematična mjesta
Iako se određene vježbe odnose i na određeni dio tijela, stručnjakinja ističe kako nije dokazano da je to stvarno tako. To znači da, kad radite određene vježbe, tijelo ne koristi samo energiju iz stanica u dijelu na koji ste usredotoči. I ako ćete vi, primjerice, ojačati noge, ako ne izgubite ukupnu tjelesnu težinu koju morate, nećete primijetiti ni razliku u nogama. Predlaže se da se fokusirate na promjenu cijelog tijela umjesto da ste usredotočeni samo na jedno područje.
Mit broj 2: Kokosovo ulje koristite za sve
Činjenica je da pomaže u mnogočemu i ima niz zdravstvenih prednosti. Od poticanja sagorijevanja masnih naslaga, jačanja energije do obuzdavanja gladi i smanjenja stresa. Ipak, valja biti oprezan! Unatoč trendu koji prevladava, bitno je ne pretjerati s unosom kokosovog ulja jer se ono povezuje s povećanim rizikom od kardiovaskularnim bolesti i moždanog udara. To znači da ga valja konzumirati umjereno.
Mit broj 3: Jedenje samo mesa je zdravo
Iako se puno piše i govori o prehrani koja podrazumijeva samo meso, postoje opasnosti od toga na koje valja pripaziti. Ovakva hrana može biti bogata natrijem, kolesterolom i zasićenim masnoćama. To s vremenom može dovesti do visokog krvnog tlaka, ali i povećanog rizika od bolesti srca, raka i drugih zdravstvenih stanja. Upravo zato valja u prehrani staviti naglssak na vlakna i hranjive tvari koje su potrebne za optimalno zdravlje, a koje podrazumijevanju veganstvo, voće i povrće.
Mit broj 4: Lektini štete i nisu zdravi
Lektin je prirodni protein kojeg najviše ima u namirnicama poput žitarica i grahorica. Oni vežu ugljikohidrate i privukli su veliku pažnju proteklih godina zahvaljujući popularnim knjigama o dijetama i dijetama slavnih za mršavljenje. Povezuje ih se s izazivanjem problema zdravlja poput simptoma iritabilnog crijeva, pretilosti i napuhanosti crijeva i zbog toga imaju lošu reputaciju.
Ipak, stručnjakinja ističe da mnogi ljudi mogu osjetiti nelagodu u želucu nakon konzumiranja ovakvih namirnica jer nisu naviknuti na visok sadržaj vlakana. Zato je nužno prilagoditi prehranu i jesti raznovrsnu hranu polako te je unositi u normalnim okvirima dok je ne počnete normalno podnositi, ali nikako je ne izbjegavati.
Pročitajte: Fitometabolička dijeta: Metoda koja promovira zdravo mršavljenje
Foto: Unsplash