Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Kad smo umorni na poslu, a trebamo se koncentrirati i napraviti neki posao do kraja, većini ljudi su na pameti samo dvije stvari – nova šalica kave i nešto slatko… ili, još gore, slatka kava.
No, na taj način zapravo radimo svom mozgu medvjeđu uslugu jer je dokazano da šećer i zašećereni proizvodi negativno utječu na kognitivne funkcije mozga.
Štoviše, dugoročna konzumacija nekih vrsta šećera može rezultirati neurološkim problemima i pogoršati sposobnost pamćenja, kao i učenja, zbog čega znanstvenici preporučuju što manje šećera, kukuruznih sirupa i ostalih proizvoda s visokim udjelom glukoze u prehrani.
Prethodne su studije izučavale pozitivan utjecaj konzumiranja glukoze na rad mozga, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja, no ostale vrste šećera – fruktoza i sukroza mogu imati štetan učinak.
Znanstvenici s novozelandskog Sveučilišta Otago u manjoj su studiji istražili u kojoj mjeri običan, stolni šećer koji se koristi u kućanstvu utječe na kognitivne sposobnosti.
Proučavali su utjecaj još triju vrsta šećera i usporedili njihov učinak na kognitivne sposobnosti s efektom placebo zaslađivača, poput sukraloze. Sudionici studije odgovarali su na tri grupe pitanja, među kojima su bili i aritmetički zadaci.
Istraživanje je pokazalo da su sudionici koji su prije testova konzumirali hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli lošije rezultate u usporedbi s onima koji su konzumirali hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom.
Jedna od autorica studije, Mei Peng, predavačica na Odjelu za znanost prehrane na Sveučilištu Otago, rekla je da je “fascinirana otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može utjecati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi”.
“Osobito je zanimljivo u kojoj mjeri konzumacija šećera može utjecati na kognitivne sposobnosti pojedinca. Naše je istraživanje pokazalo da je “šećerna koma”, koja se povezuje s konzumacijom glukoze, stvaran fenomen koji pokazuje da razina pozornosti znatno pada nakon konzumacije šećera koji sadrže glukozu”, rekla je.
Podsjetila je da zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu prosječna osoba svakodnevno pojede oko 12 žličica šećera. Prethodna su istraživanja pokazala da kontinuirano visoka razina šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno do demencije.
Znanstvenici su tijekom jedne prijašnje studije skenirali mozak 249 osoba u dobi od 60 do 64 godine čija je razina šećera u krvi bila u granicama normale.
Kod onih čija je razina šećera u krvi bila nešto povišena, nakon četiri godine zamijećeni su veći izgledi za razvoj problema u hipokampusu i amigdali, područjima mozga povezanim s pamćenjem i kognitivnim funkcijama.
Otprije je poznato da kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 postoje veći izgledi za razvoj demencije, vjerojatno zato što su im razine šećera kontinuirano visoke, a to oštećuje krvne žile. Mozak zbog toga može ostati bez dovoljno kisika i hranjivih tvari.