Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Osim što je ukusan, jogurt je višestruko koristan za vaše zdravlje. Trebalo bi ga svakodnevno piti, a ako ga još niste uvrstili u svakodnevnu prehranu, otkrivamo vam pet razloga zbog kojih ćete to učiniti već danas.
Vitka linija – Jogurt je niskokalorična namirnica. Bogat je kalcijem koji potiče izlučivanje hormona koritzola, čime se olakšava gubljenje kilograma, dok aminokiseline pospješuju sagorijevanje masnih naslaga.
Bijeli zubi – Iako sadrži šećer, jogurt ne uzrokuje karijes. Budući da je bogat kalcijem, jogurt čuva bjelinu zuba, dok mliječna kiselina štiti desni i sluznicu.
Zdravlje – Zahvaljujući korisnim bakterijama koje sadrži, jogurt nas štiti od upala i štetnih mikroorganizama. Ako želite regulirati probavu ili ojačati imunitet, u tome će vam pomoći jogurti koji sadrže posebne vrste probiotika. Naime, probiotici djeluju kao prirodni antibiotici te su vrlo korisni u sprječavanju nastanka i razvoja bakterija.
Vitamini i minerali – Mliječni proizvodi su bogat izvor proteina, minerala i vitamina. Samo jedna porcija jogurta obiluje kalcijem, magnezijem i kalijem te fosforom, jodom, cinkom, ali i vitaminima B5 i B12.
Regulacija tlaka – Čak 70 posto ljudi u organizam unosi više soli od preporučene dnevne doze. Prekomjerni unos soli dovodi do povišenog krvnog tlaka, bolesti srca i bubrega. Kalij i kalcij iz jogurta pospješuju izbacivanje viška soli iz organizma, a samim time i snižavaju tlak.