Kesten – maleni plod, veliki izvor nutrijenata za najfinije slastice
Titulu tradicionalnog simbola jeseni zasluženo nosi kesten.Plod kestena od davnina se konzumira na prostorima Mediterana i Azije, izuzetno je p...
Ova loša vijest dolazi nam s kalifornijskog sveučilišta Berkeley, gdje je provedeno istraživanje o utjecaju mirisa hrane na metabolizam masnoća. U članku objavljenom u časopisu Cell Metabolism prošlog tjedna utvrđena je veza između osjeta mirisa i pohrane masnoća.
Istraživanje je provedeno samo na miševima, ali korelacija je svejedno zanimljiva. Eksperiment je proveden na tri skupine miševa – normalnoj skupini, skupini kojoj je osjet mirisa na kratko onesposobljen te skupini s pojačanim osjetom mirisa. Svi miševi hranjeni su istom hranom s velikim udjelom masnoća, ali miševi s onesposobljenim osjetom mirisa jedva da su dobili na težini, pogotovo u usporedbi s ostalim skupinama. Normalni miševi udvostručili su težinu, dok se težina miševa bez osjeta mirisa povećala za samo 10 posto.
Istraživači su jako uzbuđeni oko rezultata, a smatraju da bi ovaj trik mogao djelovati i na ljudima. Privremenim blokiranjem osjeta mirisa ljudi bi mogli “prevariti organizam” tako da on troši masnoće umjesto da ih pohranjuje. No, upozoravaju i na rizike te metode mršavljenja jer bi ljudi izgubili užitak pri jelu, što bi moglo voditi i do depresije.