Mrkva za bolju koncentraciju

by | 25 prosinca, 2013

Mrkva je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i ljekovitih sastojaka i ima antibiotičko djelovanje. Sadrži malo kalorija, a puno korisnih sastojaka, te se koristi za dijetalnu prehranu, ali i za prehranu djece. Preporuka je da se prije konzumiranja dobro opere i oguli površinski sloj.

Sadrži veliku količinu vlaknastih tvari i stvara osjećaj sitosti. Zbog robusne stanične strukture ovog povrća, možemo iskoristiti samo deset posto beta-karotena.

Pod djelovanjem topline i malo masti, stanična struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje iskoristiti hranjive tvari. Mrkva sadrži vitamin A topiv u masnoćama, zato bi se trebala pripremiti s malo kvalitetnog ulja kao što je maslinovo.

Sok od mrkve jako je zdrav bilo da se koristi sam ili pomiješan s drugim sokom. Koristi se i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.

Ispitivanjima je utvrđeno da mrkva ima ulogu čistača organizma od štetnih tvari nastalih lošom prehranom i utjecajem zagađene sredine i raznih zračenja.

U Norveškoj se preporučuje djeci u vidu “Oslo doručka”, jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspjeh u školi.

Izvor: kuhinjica.rs

Tagovi: