Muffini s brusnicama

by | 29 svibnja, 2013

Sastojci:

  • 1,5 šalica namjenskog pšeničnog brašna
  • 1/2 šalice integralnog raženog brašna
  • 1/2 šalice pšeničnih pahuljica
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 šalice vrhnja (za kuhanje)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 krupna jaja
  • 1/2 šalice meda (najbolje livadskog, ali ako ga nemate, može bilo koja vrsta)
  • 1/4 šalice ulja
  • 1 šalica sušenih brusnica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U zasebnoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke (obje vrste brašna, pahuljice, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu). U drugoj posudi umutite jaja s vrhnjem, medom, esktraktom vanilije i uljem. Mutite dok se ne zapjeni. Pažljivo dodajte mješavinu suhih sastojaka u smjesu od jaja, pa sve zajedno mutite dok ne dobijete glatku masu. Na kraju umiješajte brusnice. Kalup za muffine premažite četkicom umočenom u ulje, pa ulijte smjesu u otvore, ali ne do vrha, već do 2/3 kalupa. Pecite muffine 20 minuta. Kada se ohlade, posipajte ih (po želji) šećerom u prahu. Od ove količine tijesta dobit ćete petnaestak muffina. Umjesto brusnica, možete dodati i neko drugo sušeno voće, poput sušene marelice ili ananasa.