Musaka od ribe

by | 10 lipnja, 2013

Sastojci:

  • 500 g fileta soma
  • 500 g blitve
  • 2 mrkve
  • 1/2 korijena celera
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 3,5 dl vrhnja
  • 3 veća krumpira
  • 2 jaja
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 1 žličica senfa
  • sok od pola limuna
  • mješavina začina

Priprema:

1. Filete soma poprskati sokom od limuna i začiniti po želji.
2. Blitvu očistiti od peteljki, češnjak sitno nasjeckati.
3. Krumpir zajedno sa korom prokuhati pa ga oguliti i izrezati na ploške.
4. Luk nasjeckati na kockice, a mrkvu i celer narezati na krupne komade.
5. Na malo maslinovog ulja propržiti češnjak te dodati blitvu. Pržiti uz neprestano miješanje dok blitva ne omekša, a višak tekućine ne ispari.
6. Posebno na malo ulja propržiti luk pa dodati mrkvu i celer te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolijevanje vode dok povrće ne omekša, a tekućina ne ispari. Maknuti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
7. U ohlađeno povrće dodati vrhnje, jaje, začine po želji i promješati.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti te u nju staviti dinstani špinat da prekrije dno. Preko njega rasporediti filete soma i preliti smjesom od vrhnja.
9. Zatim odozgo utisnuti ploške krumpira tako da se na krajevima preklapaju. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok jelo ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana