Musaka od tikvica i tijesta

by | 13 kolovoza, 2013

Sastojci:

  • 500 g tjestenine u obliku pužića
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 300 g pelata rajčica
  • 3 tikvice srednje veličine
  • 100 g brašna
  • 2 dl vrhnja
  • 4 jaja
  • 3 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
  • mješavina začina, sol, papar

Priprema:

1. Luk i češnjak sitno nasjeckati, pelate rajčica narezati na krupnije kocke, a oguljene tikvice na ploške. Tjesteninu skuhati u slanoj vodi.
2. Na malo ulja popržiti luk i češnjak, dodati mljeveno meso i peći ga dok ne promijeni boju. Kada je meso napola gotovo, dodati pelate, začiniti po želji, te pirjati dok svi sastojci ne omekšaju, a višak tekućine ispari.
3. Tikvice posoliti, uvaljati ih u brašno, pa na vrućem ulju pržiti dok ne porumene s obje strane.
4. Dublju vatrostalnu posudu nauljiti, te dno prekriti prženim tikvicama. Zatim nanijeti polovinu skuhane tjestenine, a potom rasporediti polovinu mesne smjese. Preko mesa staviti ostatak tijesta, a odozgora poslagati sloj tikvica.
5. U odgovarajućoj posudi pomiješati vrhnje, mlijeko i jaja, začiniti po želji pa preliti preko pripremljene musake. Musaku staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana